Да знаем как да реагираме на това, че наша приятелка или член на семейството, която е с диагноза рак на гърдата, е много трудно. Искате да помогнете, но не знаете как. Затова помолихме психолога Сали Кид да предложи нейното виждане за това как да помогнем на приятел или роднина да премине през трудностите. Тя е автор на „Интимност след рака” и жена, която се е справила с рака на гърдата.

Овладейте емоциите си

Често необмислените и язвителни коментари са направени, защото хората не са се замислили за това какво е отношението им към рака. Преди да говорите с този човек се запитайте какво мислите за рака и си спомнете за минали преживявания.

Изслушвайте

Често хората, особено жените, преминават през проблемите чрез разговори, затова е добре да ги изслушвате внимателно и да ги оставите да говорят колкото пожелаят. Покажете им, че ги слушате, като задавате въпроси, например „Това ли имаш предвид?”, или като парафразирате техните думи. Но не им давайте съвет или мнение. Точно в този момент ушите ви са по-важни от думите.

Бъдете там

„Когато човек е болен от рак, той може да се изолира много от останалия свят, особено в началото”. Направете усилие да бъдете там за този човек. Например можете да му предложите да го придружите при лекаря. Много често е трудно да се приеме цялата информация, която докторите и сестрите дават. Ето защо да има приятел до себе си, ще помогне на болната да събере и запомни информацията и да се справи по-леко с безпокойството.

Направете нещо конкретно

Не чакайте болната да ви помоли да свършите нещо за нея. „За хората, които са болни, е по-лесно да приемат добротата, ако тя се изрази в действие, като например да сготвите лазаня, вместо да чакате да ви се обадят и да ви помолят за помощ”, казва Кид. Преди да отидете до магазина, се обадете и попитайте приятелката си и нейното семейство дали имат нужда от нещо. Или ѝ кажете, че идвате на гости и вие ще носите вечерята.

Не сравнявайте

Всеки, който е с диагноза рак, напълно същите симптоми както останалите болни, затова не ги сравнявайте. Все пак всеки има различна история на заболяването и различен живот. А ако сравнявате болестите, това няма да помогне с нищо на вашия близък.

Показвайте привързаност

Хората, които са диагностицирани с рак преминават през различни емоционални състояния, включително депресия и самота. Да чуят, че някой го е грижа за тях, ще бъде от голяма полза. „Дори само едно нежно докосване може да означава изключително много за човек, който се чувства самотен”, казва Кид.

Фокусирайте се върху човека

Независимо от диагнозата, тя все още си остава същия човек, който познавате. Тя може да не желае да говори за болестта и страховете си, но това трябва да бъде основна тема. Съживете щастливите моменти с нея и заедно правете неща, на които винаги сте се забавлявали, като гледане на забавни филми, игра на карти и т.н.

Подкрепяйте семейството ѝ

Човекът, болен от рак, не е единственият, който се бори с това. Съпрузите и децата също опитват да го преодолеят. Питайте ги как се чувстват, как се справят и, ако сметнете, че е удачно, направете нещо конкретно и за тях.