Дали пълната дигитализация ще доведе до световно процъфтяване и щастие? Толкова ли е важно човек да има компютърни умения в 21-ви век?

Не надценяваме ли стойността на дигиталната революция, като същевременно забравяме за най-същественото?

В онлайн пространството човек може да намери огромно количество материали какви умения ще трябва да има човек, за продължава да бъде успешен към 2020-та година и след това.

Но всички тези списъци се изготвят от хора, които вече успешно са научили как да правят пари от въздуха и от чуждия труд. Поради тази причина, когато стане дума за нещо осезаемо не всичко е така, както в приказките.

В настоящата статия ще разгледаме някои от най-важните навици, които със сигурност няма да ни оставят без работа в трудни години на финансови кризи и благодарение на тях ще бъдем по-напред от останалите кандидати.

1. Обработка, анализ и използване на информация

Умението за обработване на голямо количество данни е значителен плюс. Но заради целият този водопад от информация, който ни залива всеки ден, хората се отучиха да възприемат информацията.

Сега какво правим – четем и просто запомняме, но само факта, без по никакъв начин да се задълбочим в информацията.

За съжаление, малко хора анализират информацията. От съществена важност е обаче информацията да се разбира, и да умеем да я използваме и в някои случаи да включваме интуицията си.

Именно това ни отличава от компютрите, и именно интуицията на специалиста е най-важното нещо, което изкуственият интелект няма да може да замени.

2. Ръчен труд

Макар и все повече внимание да се обръща на работата, извършвана с помощта на различни машини, ръчният труд едва ли някога напълно ще бъде заменен от роботизиран. Това се отнася за абсолютно всички отрасли на производството.

3. Ремонт и поддръжка на техника

Дори и компютрите да завладеят света, някой все пак трябва да ги поддържа. Това е доста по-сложна работа от описаната по-горе. Но известни знания в областта на програмирането и работа с контролери действително могат да облекчат живота ви.

Не е необходимо да умеете да правите всичко от нулата, но е необходимо да знаете къде да намирате нужната ви информация и как да я използвате.

4. Комуникативни навици

Дигиталната връзка постепенно заменя личното общуване. Но именно то дава възможност да проявим себе си от по-добрата страна, да намерим полезни, или просто приятни познанства, да се научим на нещо ново.

Умението да бъдеш приятен в компания, да предразполагаш към себе си непознати хора никога няма да бъде изместено и каквито и да било други.

Човек, който може да говори красиво и правилно, винаги е с една глава през останалите, дори и ако има най-малко знания. А пък умението да аргументираш позицията си е много по-скъпо от всякакви научни доклади.

5. Колективна работа и оцеляване

Колкото по-дълбоко човечеството навлиза в цифровата джунгла, толкова повече се раздалечаваме едни от други.

Но съвременните задачи на практика е невъзможно да се разрешат без колективни усилия – те са толкова много, че не е по силите на един човек да знае всичко необходимо.

Да и времето в бесния темп на нашето съвремие изобщо не достига. Поради тази причина е много важно човек да знае как да събира единомислещи, да работи заедно с тях и да споделя общ резултат. Това умение се изгражда много трудно.