Когато нивото на левкоцитите се понижава, това повлича след себе си понижаване на защитните свойства на организма. Как да повишите нивото на левкоцитите в кръвта? Какви мерки можете да предприемете, за да влязат нивата на белите кръвни телца в норма? В настоящата статия са описани няколко ефективни начина от народната и класическата медицина.

Причини за ниско ниво на левкоцитите

Както всички знаем левкоцитите са белите кръвни телци, изпълняващи защитна функция в организма. В неспецифичната и специфичната защита на организма на тези клетки се полага, образно казано, главната роля.

Белите кръвни телца са способни да унищожат както външните патогенни агенти, така и вътрешните – образуващи се в организма. Процесът на смилане на патогенния материал от левкоцитите се нарича фагоцитоза.

В литър кръв на човек в зряла възраст се съдържат, според критериите на различните лаборатории , между 4.3 и 10.8 милиарда левкоцити. Отклоненията от тези нива се считат за необичайно и ненормално явление, указващо наличието на определени нарушения в организма.

При новородените деца количеството на белите кръвни телца в 1 литър кръв може с 3-4 пъти да надвишава това при хората в зряла възраст.

Високото /в пределните норми/ ниво на белите кръвни телца обикновено е признак на добра съпротивляемост на организма. Това е показател за добра защитеност на тялото. Левкоцитите предпазват организма от вирусни частици и бактерии, а също възстановяват и тъкани.

Ако нивата на левкоцитите в кръвта са ниски, то това може да свидетелства за наличие на вирусни инфекции, а също и за онкологични заболявания.

Пониженото количество на бели кръвни телца също се наблюдава при прием на силно действащи лекарствени средства, приемани при гореспоменатите заболявания.

Освен това пониженото артериално налягане, продължителният стрес и гладуването също водят до ниски нива на левкоцитите в кръвта.

Лечебно хранене

Повишаването на нивата на левкоцитите в кръвта е възможно с разнообразни начини, но основополагаща роля в този процес се отрежда на диетата.

Както показва практиката, без съблюдаването на хранителен режим покачването на нивата на белите кръвни телца е практически невъзможно, дори и ако се приемат специални лекарствени средства.

Такава диета се назначава от лекуващия лекар. Обикновено, количеството на приеманите въглехидрати се ограничава, за сметка на това се включват храни добри източници на белтъци и на витамини, особено на аскорбинова и на фолиева киселина.

Също е необходима консумацията на храни с високо съдържание на холин и на аминокиселината лизин.

Важно е при опит за покачване на левкоцитите да се консумира елда, овес, сурови зеленчуци, а също и пресни плодове и ягодоплодни. Лекарите препоръчват да се консумират плодове и зеленчуци с червен цвят.

За повишаване на левкоцитите в кръвта способства нара, затова на този плод е добре да се наблегне. Способства за лечението и сокът от червено цвекло, който не само спомага за повишаване на нивата на левкоцитите, но е и отлично профилактично средство срещу рак.

Но употребата на месо, черен дроб и животински мазнини следва да бъде ограничено. Вместо това лекарите съветват да се консумират ядки, кокоши яйца, морски дарове, червен хайвер и неголеми количества сухо червено вино.

Народни средства

За повишаване на нивата на левкоцитите спомагат и народните средства. Най-ефективното от тях е инфузията от червена детелина.

За приготвянето на това терапевтично средство са необходими 2 чаени лъжички от билката, смила се, залива се с 1.5 чаша студена вода и се оставя да престои в рамките на 4 часа. Получената инфузия се приема 2-3 пъти на ден в продължение на месец.