Хранителното отравяне е състояние, от което, за съжаление, никой не е застрахован.

Какво може да се яде след натравяне? Как да помогнете на организма да се очисти? Каква диета следва да съблюдавате, за да се възстановите по-бързо? Какви продукти е нужно да изключите от хранителния си режим, за да не влошите здравословното си състояние?

Както вече беше посочено, срещу хранително отравяне не е застрахован никой. Можете да се натровите с некачествени продукти или с неправилно приготвена храна, в която са попаднали вируси, бактерии и паразити; с продукти, съдържащи токсични вещества или пестициди.

Хранителното отравяне може да се съпровожда от болки в корема, гадене, повишена температура, повръщане, диария. След натравянето на организма са му необходими сили, за да се очисти и възстанови, които той получава чрез храната.

Но при такива случаи нашето тяло не е способно пълноценно да приема и смила обичайната храна. Поради това след отравяне се налага съблюдаване на диета, която няма да го претоварва и ще способства за по-бързото му оздравяване.

Диетата ще спомогне за бързо възстановяване на водно-солевия баланс и следва да е разчетена така, че механичното, термичното и химическото въздействия върху лигавицата на стомаха и на червата да бъдат максимално щадящи.

Как да се храните в първите дни след отравянето?

В деня след натравянето количеството на консумираната храна следва да бъде минимално. Желателно е да се въздържате от храна в рамките на първия ден след отравянето. В този период е необходимо да пиете много течности, за да избегнете обезводняване.

За тази цел са подходящи – обикновена преварена вода, отвара от шипки, зелен чай, минерална вода, несилен чай с лъжичка захар, оризова отвара. Можете да пиете и немазен пилешки бульон или течна каша, сварена във вода – оризова, от елда или от грис.

Също така е добре и да хапнете неголямо количество домашни сухари. В малки количества се разрешава и картофено пюре без масло или мляко.

Оризът притежава абсорбиращи свойства, тоест всмуква излишните газове и токсини от червата. Поради това в първите дни след отравянето се препоръчва консумацията на слабосолена оризова каша.

Ако ви безпокои диария, то можете да пиете отвари със запичащо действие – като например от шипка, боровинки, касис, жълт кантарион.

В първите дни след отравянето храната задължително следва да има консистенция предимно на пюре или каша. През втория ден може да се консумира неголямо количество пилешко месо, котлети, приготвени на пара, леки постни ястия, които няма да натоварват функциите на храносмилателната система.

Към диета е препоръчително да се придържате 3 дни. Препоръчително да се консумира само варена храна. Храненията следва да бъдат чести и да са около 6 пъти дневно и като обемът на приеманата храна да бъде по-малък от обичайното.

След 3 дни можете да започнете да включвате и други групи хранителни продукти, но следва да го правите постепенно. Преминаването към обичайния хранителен режим е допустимо едва когато човек почувства, че неговият стомах не е вече раздразнен.

Особено внимателни следва да бъдете към храненето си в рамките на 2 седмици след натравянето, тъй като процесът на пълното възстановяване е доста продължителен.

Избягвайте консумацията на много горещи или на твърде студени храни – те трябва да бъдат умерена топли.