Мрънкането не ни помага да се справим с трудностите, но дисциплината, да.

Навярно имате планове, цели, мечти, които упорито се опитвате да достигнете. Разстройвате се, когато нещо не ви се получава?

Американските тюлени разкриват какво да правим при провал

В такъв в случай би ви помогнала мисъл от книгата на американски офицер от специалните части: „Дисциплината – това е свобода”.

Мисълта е повече от елементарна – да не се оплакваме от обстоятелствата, когато нещата не вървят както бихме искали.

Авторът обаче не ни дава съвет да не мрънкаме и да не се оплакваме. Разбира, че ни е необходимо нещо повече, за да променим наистина собственото си поведение.

Пробвали ли сте преди да опитате да избягате от оплакването веднъж и завинаги. Може би всеки път, когато сте поискали да го направите сами, не ви се е получавало? В това всъщност няма нищо срамно, с повечето хора се случва така.

Ако желаете да спрете да се оплаквате, трябва да промените своите навици.

Защо недоволстваме и как да спрем, когато започне да ни вреди

Ако всичко ви е наред, а се разочаровате и да продължавате да недоволствате, опитайте да се съсредоточите върху положителните моменти, които можете да откриете в създалата се ситуация.

Как това може да се направи? Казвайте си, че всичко ще се оправи, когато нещо не върви както трябва.

  • Проектът не е одобрен? Добре, да се фокусираме върху друг.
  • Не сте получили повишение – може би е по-добре, така ще имате повече време за усъвършенстване.
  • Не са отпуснали средства – по-добре, няма да се обвързвате точно с тази компания.
  • Не сте получили работата – още по-добре, ще имаме възможност да получим повече опит и да си направи по-добра автобиография.
  • Загубили сте – тогава добре, тъй като се учим от грешките си.
  • Внезапни проблеми – всичко е наред, имаме шанс да си измислим вариант за изход.

Хванали сте себе си как се оплаквате? От всяка неприятност могат да бъдат извлечени предимства. Просто научете себе си да мислите така, и с времето напълно да промените своето мислене.

Дори и да си дадем обещание, че няма да недоволстваме за щяло и нещяло, това е трудно за изпълнение, тъй като когато се случи нещо по-сериозно бързо забравяме какво сме си обещали.

При голям провал е цяло изкуство да не започнем да мрънкаме

Устойчивостта ни се определя не от това да останем равнодушни към дребните проблеми, а със способността да се справяме с по-големите.

Как се държим, когато ни застигне големия неуспех? Все още ли ще се оплакваме или сме тренирали добре своя разум да се съсредоточаваме върху позитивните моменти?

Когато се случи нещо лошо, е добре да направим Y – добро, полезно, позитивно действие. Това, разбира се, не означава, че трябва да се опитаме да направим нещо, което да ни донесе Нобелова награда.

Това, разбира се, не е най-добрият метод, който е измислян, но може да се определи като полезно упражнение.

След голям провал има известно време на съпротива и това е нормално, превъртаме отново в съзнанието си ситуацията, неизбежно е.

Всеки път, когато се замисляме това, трябва да се казваме, че след няколко дни ще ни мине и ще се върнем към обичайното си ежедневие.

Дори е по-добре в такъв момент да не опитваме да се борим със себе си, а просто да оставим потокът от мисли и след известно време ще се почувстваме по-добре.

Мрънкането и недоволстването не са полезни, но не трябва да забравяме, че сме хора и трябва да си ги позволяваме, тъй като ако не го правим, ги потискаме дълбоко в себе си и започват да ни вредят.

След като премине този етап на вътрешна съпротива и недоволство можем да помислим какви действия можем да предприемем, за да подобрим своето положение и дори да достигнем ниво, което е по-високо от онова, на която щяхме да бъде, ако не се бяхме провалили.

Разбира се, това няма да стане бързо, но положителните действия със сигурност ще доведат до добър резултат.