Само за миг да си представим как отваряме лаптопа, сядаме удобно на терасата на своя дом с изглед към безкрайната синева на морето и без да бързаме започваме да работим, отпивайки бавно от коктейл, който сме си приготвили.

Повечето от нас само могат да мечтаят за подобна работна обстановка. Работното ежедневие обикновено е свързано със задушен офис, прекарване на по-голяма част от времето в седнало положение и гледането в монитор.

Без значение от обстановката, в края на работния ден последствията в единия и в другия случай са много сходни – уморени очи, блуждаещ ум и усещане за лека отпадналост. Всичко това може да се избегне.

Правилната организация на работното място няма да ни превърне в суперслужител, който може да работи по 12 часа без прекъсване. Ще допринесе обаче за намаляване на негативните последствия в края на работния ден. Това се отнася за умората както на очите, така и на целия организъм.

Работа на компютър без вреда за здравето – как да го постигнем

Мебел

Да започнем със стола. Трябва да е удобен с регулираща се седалка. Това е един от най-важните предмети на офис обзавеждането, от него зависи много. Идеалният работен стол е голям, с удобна висока задна част.

Монитор и осветление

Мониторът трябва да е с максимално големи размери. И в настройките на операционната система е необходимо да изберем такъв мащаб на изображението, така че да не напрягаме очите при комфортно за нас разстояние до екрана.

Сега за височината. За идеално се смята разположението на центъра малко под очите – за да не се изгърбваме, но и да не напрягаме шията.

Постигането на нужната височина е възможно с използване на монитор с регулируема поставка. Икономичният вариант е да се подложат под обикновен монитор няколко книги.

Важно е яркостта на изображението на монитора да е съпоставима с тази на околната среда. Яркият дисплей в полумрак или слаба яркост при силно осветено помещение съществено ускорява настъпването на умора.

Решението за първия случай е поставянето на настолна лампа, която осветява бюрото. Не много ярка и задължително на същата цветова температура, както и картината на екрана.

Обикновено е 5500К или 6500К. Стойностите се виждат в настройките на изображението на екрана на компютъра. При осветена стая яркостта на екрана трябва да се повиши, тъй като в противен случай зрението се натоварва много и умората ще настъпи след няколко часа.

Добре е да уверим, че честотата на обновяване на кадрите на монитора е по-ниска от 60 херца. В идеалния случай трябва да е 75-100 Херца, но подобни режими стандартните офис монитори поддържат много рядко.

Звук

Не всички обръщат внимание на този фактор. Звук. В шумните помещения човек се уморява много по-бързо, както и при силен фонов шум.

Ако няма възможност за намаляване на шумовото замърсяване в помещението, то може да се работи със слушалки. Трябва да са модел от тип за монитор, да обхващат ушните миди напълно и да не притискат силно главата.

Слушалките могат да се сложат само, за да изолират от околния шум или да се пусне лека музика във фонов режим.

Най-важното е качеството на звука да е над средното, в противен случай неправилният баланс на тоновете и повишеното ниво на изкривяване само ще ускори настъпването на умора и ще развали настроението.

Климат

Комфортната за мъже и жени температура е различна, но във всеки случай трябва да бъде под 20 градуса и не по-висока от 23, в противен случай човек излиза от работоспособно състояние.

Нивото на влажност е необходимо да се поддържа в диапазона от 30 до 50%. Това може да се направи с помощта на овлажнител. И не трябва да се забравя за антибактериалната обработка на климатика поне веднъж в годината.

Как да отложим настъпването на умората

Въпреки спазването на изброените по-горе препоръки, всеки човек при продължителна работа пред компютър се уморява. Но има и няколко начина за удължаване на периода на комфортна активност.

Един от най-ефективните е лека разгрявка поне веднъж на час. Задължително постойте на прозореца и наблюдавайте навън, за да се фокусират очите върху по-далечни обекти, така си почиват.