Пиенето на витамини и минерали, без консултация с личния лекар, може да навреди сериозно на здравето. В навечерието на сезона на простудните заболявания е да си отговорим на някои въпроси. Трябва ли да се борим с тях с помощта на витамин С и опасно ли е прекаляването с него?

Ако витамини се приемат без лекарски контрол се увеличава риска от развитие на онкологични заболявания.

Защо е опасно за здравето прекаляването с витамин С

Прекаляването с желязото в определена възраст може да доведе до развитие на Алцхаймер и на Паркинсон. Личният лекар трябва да направи преглед и при наличие на клинични проявления – променен цвят на кожата, на езика и на лигавиците, може да изпише хранителни добавки.

При подозрения обаче първо се назначава биохимичен анализ на кръвта и въз основа на него се преценява какви витамини недостигат или напротив, са в излишък и дали се е развило състояние на хипервитаминоза.

Неправилно ли е да се пие витамин С на хапчета

С по-същественото захлаждане на времето много хора започват да приемат витамин С като средство за профилактика и лечение на простудни заболявания. За това в немалка степен способства Нобеловият лауреат по химия Лайнус Полинг.

В края на 60-те години биохимикът Ирвин Стоун първи използва витамин С като консервант и предлага на простудилия се Полинг да се лекува с високи дози от този витамин.

Стоун смятал, че витамин С е необходим за всички нас във високи дози. Според него, скорбутът не е свързан с недостига на аскорбинова киселина, а вследствие на генетично заболяване, нарушаващо биохимичните процеси в организма, което противоречи на съвременните представи.

Неговите възгледи са възприемани доста скептично от учените, но Полинг последва съвета на Стоун.

В периода, когато Полинг започва ежедневно да приема витамин С във високи дози, се понижава честотата на простудните заболявания, които често го безпокояли през последните няколко години.

Витамин С не може да ни излекува от настинка

Полинг не на шега се вманиачава по витамин С и неговото хипотетично влияние върху здравето. Въпреки липсата на сериозни доказателства, започва да чете лекции за ползите от него и пише няколко книги за това.

Разработва дори собствена медицинска концепция, според която свръхвисоките дози витамини и други необходими за поддържане на добро здраве могат да се използват за лечение на болести.

Полинг нарича този подход на ортомолекулярна медицина.

Всъщност предпоставки за този подход се появяват още в началото на 20-ти век. Но изследователите бързо разбират, че прекаляването с витамини може да предизвика хипервитаминоза с всички произтичащи странични ефекти, а не невероятно изцеление.

Феновете на алтернативните методи на лечение и досега се опитват да практикуват този метод. Подобно лечение някога се прилага и при онкологични заболявания.

За щастие, днес никой не се опитва да лекува рак с витамин С, но и досега могат да се чуят препоръки да се пие при настинка аскорбинова киселина или да се ядат, богати на този витамин храни.

Потвърждения на идеите на Полинг за ползите от витамин С при простудни заболявания,така и не са открити.

Повече от 500 мг витамин С не помага, а вреди на здравето

Има някои доказателства, че профилактиката на прием на аскорбинова киселина в доза от 500 мг, а не 1-2 грама, леко понижава риска от простудни заболявания, но не оказва влияние на продължителността на болестта.

При отчитане обаче на ограничения мащаб на изследването, към края му остават по-малко от 250 души, и затова авторите препоръчват резултатите да се интерпретират с повишено внимание.

Употребата на витамин С при лечение на други заболявания, сред които рак и сърдечно-съдови, също не се оправдава. Резултатите от двойните слепи проучвания показват, че приемът на витамина в този случай се отразява или неутрално, или напълно отрицателно.

Нормата на потребление на витамин С за жени и мъже е около 75-90 мг на денонощие, а за деца – 60-65 мг в зависимост от възрастта.

В големи количества се съдържа в шипките, черните боровинки. В лимони и портокали не е толкова много, макар и повечето хора да смятат, че цитрусите са най-богати на аскорбинова киселина. 2 пъти по-малко е, отколкото в броколи.

Най-опасното последствие от недостиг на витамин С е скорбут, но това заболяване може да се развие единствено при остро недохранване.