Знаете ли дали сте пасивно-агресивни?

Освен очевидните признаци като това дали хората ви отбягват или ви търсят, има сигурни знаци, по които да определите, че вашето поведение е пасивно-агресивно.

Добрата новина е, че хората не са нито пасивни, нито агресивни по природа. Става дума за комуникация и умение за управление на конфликтите.  За щастие агресивността и пасивността могат да се променят с развитие на различни умения и консултантска помощ.

Тази статия ще ви помогне да откриете дали сте пасивно-агресивни, вие ще научите защо другите намират за трудно да бъдат около вас, да ви вярват и да ви уважават.  Работата може да е в това, че обърквате хората и те да се оттеглят настрани, ако са умни.

За да определите кои черти на пасивността и агресивността притежавате, ви предлагаме един простичък тест. Може да ви се стори суров, но веднага ще направи нещата ясни и показателни за вас.

Ако откриете, че тези признаци се отнасят за вас, седнете и си водете бележки. Възможно е изобщо да не си давате сметка, че вършите тези неща. След като ги прочетете, анализирайте собственото си поведение, най-накрая можете да разберете защо имате проблеми във взаимоотношенията у дома, с приятелите, на работното място.

Още една добра новина - колкото по-склонни сте да работите връху себе си, толкова по-големи са шансовете ви да живеете спокойно с другите хора. Когато осъзнаете колко много сте отблъсквали хората с вашето противоречиво поведение, вие трябва да сте готови да промените нещата вътре у себе си.

Въпреки, че мъжете и жените изразяват пасивно-агресивното поведение по различен начин, ето най-често срещаните признаци за това:

Не желаете да казвате истината открито, любезно и честно, когато ви попитат за мнение или когато ви помолят да свършите нещо за някого. Вие казвате да, когато имате предвид точно обратното, а с поведението си казвате не. Така хората се объркват и не ви вярват.

- Държите се приятно и комуникативно, но всъщност сте обидени, ядосани, дребнави и завистливи. Когато живеете с някого, това може да докара партньора ви до лудост.

- Страхувате се да останете сам, но в същото време ви е страх да не станете зависими. Все едно казвате: "Мразя те. Не ме оставяй". Страхувате се от директна комуникация, защото се страхувате от отхвърляне. Можете по този начин да отблъсквате хората, на които държите, защото не искате да изглежда, че се нуждаете от подкрепа. Много е объркващо!

- Оплаквате се, че другите ви третират несправедливо. Вместо да поемете отговорност за постъпките си и да говорите истината, вие се изживявате като невинна жертва. Другите за вас са трудни, несправедливи, неразумни и прекалено взискателни.

- Отлагате често, особено неща, които правите за другите. Един от начините да контролираме другите е да ги караме да чакат. Вие имате много извинения защо не сте успели да направите нещо. Можете дори да обвинявате другите за това.  Това е удивително неразумно, но го правите, макар че то разрушава връзката и приятелствата ви, вреди на кариерата ви, можете да си загубите работата.

- Не желаете да дадете точен отговор. Това е другият начин да контролирате другите - като изпращате смесени послания, така че хората да не са наясно напълно с вашите мисли, планове или намерения. След това ги обвинявате, че не са разбрали какво имате предвид.