Биохимикът Колин Кемпбъл се специализирал в изучаването на това как влияе храненето на здравето. Той израснал във ферма за производство на мляко, където основен хранителен продукт били млечните продукти. Кемпбъл учил в Корнелския университет, САЩ, а след това работил в MTI.

През 80-те години на миналия век той оглавил изследване, получило наименованието „Китайски проект“, в което учени от 3 държави по света изучавали влиянието на храненето и начинът на живот върху човешкото здраве и връзката на храненето с хроничните заболявания.

След получаването на резултатите от проведената от Кемпбъл и неговите колеги научни работа, той се превърнал в една от водещите фигури, пропагандиращи вегетарианството – според него растителните продукти притежават големи предимства пред тези от животински произход, които често нанасят и вреда на човешкото здраве.

През 2005 г. излязла неговата книга The China Study, която станала един от бестселърите на американския книжен пазар с продадени повече от 1 млн. екземпляра.
Принцип №1 – цялото е повече от сбора на съставните му части
Само когато храната се смеси с вашата слюнка, във вашия организъм започва вълшебният процес на храносмилането. Всяко от химическите вещества, съдържащи се в храната, започва по специфичен начин да си взаимодейства с останалите съединения в нея и във вашия организъм.

Това е безкрайно сложен процес и е невъзможно да се определи как именно си взаимодействат тези вещества.

Ние, може би, никога няма да установим как точно протича целия този комплексен процес.

В хода на еволюцията в човешкия организъм се е формирала много сложна система на химически реакции, насочена към получаването на максимална полза от храната в такава форма, в каквато тя съществува в природата. Може да бъде обявявана ползата от едно конкретно химическо вещество, но такъв опростен подход ще бъде заблуда.

Човешкият организъм се е научил да извлича за себе си най-важното от химическите вещества в храната, като една част не се усвояват, а други използва така, както сметне за нужно.

Принцип №2 – хранителните добавки не са панацея за здравето

Тъй като храненето представлява само себе си безкрайно сложен биохимичен процес, в който участват хиляди вещества, по-различен начин въздействащи на вашето здраве, малко вероятно е и дори почти невъзможно, отделните хранителни вещества, приемани като хранителни добавки да могат да заменят целите хранителни продукти.

Принцип №3 – почти всички хранителни вещества са по-добре представени в растителната храна, в сравнение с животинската

В хранителните продукти от растителен произход се съдържат много повече антиоксиданти, растителни фибри и минерали, отколкото в тези от животински произход. Фактически повечето храни от животински произход са почти напълно лишени от тези хранителни вещества.

Принцип №4 – гените сами по себе си предизвикват заболявания

Кемпбъл с голяма увереност заявява, че възникването на всяка конкретна болест е обусловена от гените. Те определят всичко това, което се случва в нашия организъм, както добро така и лошо.

Без съответните гени не би имало нито рак, нито затлъстяване, нито захарен диабет, нито сърдечно-съдови заболявания. И без гени не би имало живот.

Принцип №5 – режим на хранене, който предотвратява заболявания в ранни стадии, може също и да спомогне за преустановяването на тяхното развитие

Правилното хранене спомага да се достигне най-доброто здравословно състояние при който и да е стадий на което и да заболяване.

Кемпбъл и неговите колеги анализирали резултати от редица изследвания и установили, че храненето с пълнозърнести храни способства за излекуването на сърдечни заболявания в напреднал стадий.