На всеки ръководител може да се случи да е в лошо настроение, когато се заяжда за дребни неща или пък избухва пред околните. В края на краищата, началниците също са хора, и на тях им се случва да имат неуспешни дни, както и всички останали.

Но налагало ли ви е се да работите с човек, който постоянно се хвърля от една крайност в поведението към друга? Преди минута е бил добродушен и се е усмихвал, но изведнъж се превръща в тиранин. Ако това описание е подходящо за вашия началник, е много вероятно, той да е същински психопат.

По кои 6 признака може да се определи, дали един началник наистина е такъв.

Ако прекарвате голяма част от работното си време в офис, наличието макар и един психопат в обкръжението би довело до редовни непонятни и неразбираеми ситуации.
Този, който е принуден да се подчинява, е уплашен и предразположен към стрес повече от останалите.

Компаниите, които взимат на работа психопати, попадат в порочен кръг – конфликти, интриги и неочаквано високи резултати от работата на фона на изключително лошата нейна организация.

Защо хората, склонни към психопатии, заемат най-високите позиции по кариерната стълбица? Те постигат успех, благодарение на своя чар, харизма, интелект и готовност да рискуват- в резюме тези качества описват идеалния ръководител.

Неуравновесените хора по-често избират динамично развиващи се области, където бързо могат да направят кариера – това са юристи, мениджъри по продажбите, журналисти и други представители на медиите, бизнесмените от различно ниво.

В такива професионални сфери разпространеността на психопатите е близка до съотношението – 1 към 10, докато в другите области е 1 към 100.

Докато професионалните качества, които между впрочем са такива само на пръв поглед, помагат на психопата бързо да направи кариера, но за подчинените си такъв началник може да се превърне в истинска катастрофа.

6 признака, че вашият шеф е психопат

1. Очарователен е

Хората от спектъра на психопатиите правят невероятно първо впечатление. При запознаване те са най-очарователните и дружелюбните на света. Но след известно време това впечатление изчезва.

Сега такъв човек постоянно ви кара да чувствате, че сте направили първоначалната си преценка за него неправилно. Рискувате да попаднете в порочния кръг на неувереността и уязвимостта, вие ще чувствате, че трябва да направите нещо, за да си върнете благоразположението на ръководителя.

2. Обсебен е от това да контролира

Чувствате, че всяка ваше движение се изследва под микроскоп. Началниците-психопати правят всичко възможно, за да потискат околните. Те не позволяват на подчинените си да вземат самостоятелно решения.

3. Проявява нарцистични наклонности

Въпреки всеобщото мнение, психопатите съвсем не са лишени от емоции, по-скоро те са управлявани от користни емоции, а не от социалните. Те се преструват на състрадателни и са готови да помагат, за да могат по-късно да се възползват от вас.

4. Не се поколебава да използва и най-долните методи за измама

И изобщо не се разкайва от това.

5. Бяга от отговорност

Психопатът е убеден в своята безнаказаност и често се преструва на жертва, избягвайки по този начин всякаква отговорност и лесно я прехвърля на другите.

6. Рискува по много

Такива хора изобщо не се замислят за последствията. Изследванията показват, че поведението, което е свързано с висок риск силно стимулира зоните на мозъка на психопата, отговарящи за възнаграждението.