Ето няколко съвета как да сдобием с по-издръжлива психика от американските тюлени, която е необходима в тяхната работа в армията на САЩ.

Как психиката да стане по-устойчива във времена на криза

Слонът се яде на малки парченца

Така се нарича техниката на успешно планиране и постигане на цели. За да работим ефективно в екип, трябва да разбираме как нашият малък принос помага на целия колектив да се движи към целта.

За тази цел трябва да разбием голямата цел на малки, лесни за изпълнение задачи.

Тази тактика помага във всички жизнени сфери. Ако мислите само за крайната цел, винаги ще витаете в облаците и ще се разстройвате, че нищо не ви се получава.

И обратното, ако се съсредоточите само върху дребните задачи, няма да можете да видите общата картина и ще ви се стори, че тъпчете на едно място.

Трябва едното и друго да се съвместяват. Започнете с малкото, но не забравяйте за голямата цел, към която се стремите.

Визуализирайте успеха

Ето какво е важно за правилната визуализация.

  • Представяйте си всичко по-ясно и детайлно, активирайте всичките си сетивни органи.
  • Премисляйте всички свои действия в ума, за да ги докарате до автоматизъм.
  • Бъдете оптимисти – не мислете за провалите, представяйте си, че всичко ще ви се получи.
  • Помнете за последствията – може би няма да искате да разочаровате близките или се боите да се поставите в лоша светлина. Ако чувствате, че силата на духа ви изневерява, представете си последствията от своя провал, това ще ви даде стимул да бъдете решителни.

Преди следващото мероприятие, което ви смущава предварително обмислете своите действия и си представете как всичко ще мине успешно.

Учете се да контролирате своите емоции

За тази цел американските тюлени използват метода 4 на 4 на 4:

  • Вдишване – 4 секунди;
  • Издишване – 4 секунди;
  • Повтаряйте 4 секунди.

Този метод е сходен на дихателните упражнения, използвани в медитацията. Неговата същност е следната – помага ви да се успокоите. Всички знаем, че не трябва да вземаме решения ядосани, но на практика това не изглежда толкова леко.

Следващият път, когато се окажете в стресова ситуация, дайте си няколко минути за това, че няма за какво да мислите, и просто се съсредоточете върху дихателния процес.

Променете своето отношение към ситуацията

Както е известно, чашата може да е наполовина празна или наполовина пълна. Само можете вие можете да решите как искате да се отнасяте към живота.

Психологически издръжливите хора се стараят във всичко да намират положителната страна. Защо? Защото те знаят, че негативният подход по никакъв начин не помага за по-бързо достигане на поставените цели, а това само ще попречи.

Умението за промяна на собственото отношение към ситуацията е изключително важно за успешния професионален живот. Когато мислим оптимистично, мотивацията ни се повишава, както и ангажираността ни към работния процес.

Радвайте се на малките победи

Не забравяйте да се ободрявате. Спрете да се казвате, че сте свършили твърде малко. В противен случай просто ще ви се стори, че нищо никога няма да свършите. Мотивацията ви ще се понижава и само ще се дразните.

Спрете се за малко и помислете, че сте на пътя към целта си. Отпразнувайте малките победи – положителната победа ще ви помогне да преодолеете всякакви прегради.

Създайте си правилното обкръжение

Разбира се, за американските тюлени това е от изключителна важност. Специално ги тренират, за да могат винаги да разчитат един на друг по време на сложни операции. Екипната работа и доверието са в основата на успеха. Но това е необходимо и в другите сфери на дейност.

Не е важно колко сме талантливи или успешни – сами невинаги няма да можете да постигнете такива резултати както в сътрудничество с други.

Когато общувате с хора, които споделят вашите възгледи и интереси, ще се развивате и ще се усъвършенствате по-бързо. Най-важното е да намерите такива, които сходни на вас, но същевременно достатъчно ще се отличавате, за да учите взаимно на нови неща.

В такова обкръжение се появява чувство за общност и за принадлежност, а това е една от неизменните потребности на човек.