Отоци, сухота на кожата, сини кръгове под очите, посърнал цвят на лицето – ако по време на празниците сте се отпуснали, като сте си  позволили не една обилна трапеза, бъдете готови за неприятни последствия. Как да се справим?

Как се появяват проблеми?

Употребата на алкохол в дози над средните, особено в съчетание със солени, пушени и прочие не особено полезни храни води до обезводняване на организма. Дори малко количество алкохол моментално се отразява на състоянието на кожата, като предизвиква сухота на следващия ден. Въпреки обезводняващия си ефект алкохолът предизвиква отоци на лицето и прави по-забележимо проявление на купероза – съдова мрежа. Проблемът е в това, че попадайки вътре, не само разширява кръвоносните съдове, но и ги уврежда, повишава проницаемостта на капилярите. По тази причина епидермисът се обезводнява, а подкожната тъкан задържа вода, способствайки за поява на отоци. Навярно и сами сте забелязали, че по време на трапезата, дори малко количество алкохол – чаша вино или нещо по-силно не само разкрепостява, но придава руменина на бузите. Руменината е последствие от прием на алкохол, който предизвиква поява на съдова мрежа на бузите и на носа.

Проблем №1 – отоци

За да се справим с отоците през новогодишните празници, съвсем не е задължително веднага да ходим на козметик за процедура за лимфодренажен масаж или със слаботокова терапия. И сами можем да се справим със своите отоци. Основното е предварително да се подготвим, като замразим в хладилника кубчета лед с билки – мента, полски хвощ, магданоз. Отоците под очите много добре се повлияват от прясна краставица или картофи. Като експресен метод могат да се използват пакетчета зелен чай. Ако времето позволява, опитайте маска за очи- към супена лъжица кисело мляко се добавя чаена лъжичка разтворимо кафе, внимателно смесете и оставете за 5-7 минути в камерата. Охладената смес нанесете на долния клепач за 15-20 минути, след това измийте внимателно с топла вода. Маската отлично тонизира, премахва отоците, тъмните кръгове под очите и притежава лифтинг ефект.

Проблем №2 – купероза

Освен че студеното време при голям брой жени куперозата става по-забележима, празниците още повече задълбочават ситуацията. Забавянето на процеса е възможно да се постигне само с помощта на специална маска, приготвена от 5 таблетки аспирин. Стрийте ги на прах, добавете чаена лъжичка сметана, нанесете сместа на лицето. Аспиринът спомага за укрепване на кръвоносните съдове, отстранява звездичките и притежава отлично защитно действие, тъй като в своя състав съдържа витамин С.

Проблем №3 – сухота на кожата

За да не се сблъсквате с този проблем сутрин, можете да вземете мерки още от вечерта. След като се завърнете у дома. Подходяща е маската от водорасли, тъй като, тъй като притежава овлажняващ, лифтинг и противооточен ефект. Задръжте я необходимото време, около 10-15 минути, измийте и си легнете. Ако нямате такава възможност, действайте от сутринта – настържете един картоф на рендето, добавете малко мляко и брашно. Нанесете сместа на предварително почистено лице за 20-25 минути, след което измийте с топла вода. Тази експресна маска не само овлажнява, освежава, но и стяга кожата, намалява отоците и леко отпуска.

На основата на млякото може да се приготви още една маска с бърз ефект. Необходими са 2 супени лъжици мляко, колкото по-мазно, толкова по-добре. По своето действие маската е сходна на картофената, единствената разлика е липсата на лифтинг ефект.