Днес по света страдащите от болест на Алцхаймер са 55 млн. Ако тенденцията не се промени, то към 2050 г. те ще са вече 139 млн. души.

Как да спрем епидемията от слабоумие

Да забравиш какво си ял на обяд

Надежда все пак има, тъй като наскоро приключиха предварителните проучвания на нов препарат, който забавя разрушаването на мозъка при болест на Алцхаймер. Има ли надежда, че ще спре ръстът на заболеваемостта?

Нов препарат, създаден на основата на моноклонални тела, вече се определя като пробив в лечението на Алцхаймер – най-разпространената форма на слабоумие.

Лекарството разрушава белтъчната маса, която при това заболяване се натрупва в мозъка на болния. Според експерти обаче еуфорията по повод пробива е доста преждевременна.

Самото лекарство е регистрирано в САЩ по ускорена схема като жизненоважен препарат и все още не е доработено. По време на клинични изпитвания при 17% от доброволците е регистриран кръвоизлив в мозъка, при 13% оток на мозъка, а 7% са прекратили приема заради странични ефекти.

Вероятно с времето препаратът ще бъде доработен и следващите му поколения ще бъдат лишени от тези недостатъци. Засега например, в ЕС се признава за предварителен вариант и не е допуснат до регистрация.

Освен това лекарството дава ефект само в ранните стадии на заболяването, докато мозъкът не е получил твърде голяма увреда.

Това не променя факта, че лекарите вече имат възможност да влияят на протичането на болестта.

Как се открива болест на Алцхаймер в ранен стадий, когато симптомите не са очевидни

От голямо значение е битовата диагностика. Членовете на семейството следва да са по-внимателни към своите близки над 50-годишна възраст, когато те влизат в зоната на риска за умерени умствени нарушения.

Ако човек през деня задава едни и същи въпроси, забравя какво е правел сутринта, или какво е ял на закуска, си имаме работа с признаци на нарушения на краткотрайната памет.

Това е повод човека да се изпрати на консултация с невролог. Лекарят вече тества пациента по скалата на оценка на когнитивните функции, които позволяват да се открият минималните различия между вариантите на деменция.

Ранната диагностика е от изключителна важност. Всички съществуващи препарати за облекчаване на симптомите на заболяването оказват максимален ефект върху първите стадии на заболяването.

Да си разсеян, но твърде много

От отслабване на паметта в напреднала възраст се оплакват много хора, а след ковид инфекцията го забелязват почти всички.

Възможно ли е сами да направим разлика между обусловеното от напредването на възрастта отслабване на паметта от деменцията?

Вододелът между тях, това е възможност за самообслужване. Ако човек не може сам да си запише час при лекар, да стигне до близката поликлиника, да приготви обяд или неговите близки разбират, че постоянно се нуждае от това някой да го съпровожда, защото забравя къде отива или пък къде живее, или помощник, тогава се касае за деменция.

Ако отслабването на паметта просто създава неудобство, това е характерно за напредването на възрастта.

Съществува ли ефективна профилактика на това заболяване

Съвсем невинаги причина за деменцията е болестта на Алцхаймер. Слабоумието се предизвиква множество хронични заболявания, сред които и най-разпространените – артериална хипертония, захарен диабет и атеросклероза.

Малко са тези, които знаят, че всяко повишаване на кръвното до 180-190 води до изменение на бялото вещество в главния мозък и нарушаване на невронните връзки.

С натрупването на измененията се влошават и когнитивните функции. Още една причина е и високият холестерол и захарен диабет, при който когнитивни нарушения се наблюдава при 20-40% от пациентите.

За това контролът на кръвното, захарта, холестерола, а при необходимост прием на препарати, това е най-добрият начин да се избегне развитието на деменция.

Други доказани мерки за профилактика на когнитивни нарушения са социална, интелектуална и физическа активност. Нищо не разрушава така мозъка като рутината и безкрайната монотонност.

Необходимо е постоянно да внасяме нещо ново в живота си, това могат да са пътешествия, екскурзии, изучаване на езици, различни хобита.

Важно е и рационалното хранене и пълноценен сън.

Бета-амилоидите се натрупват през деня и се отстраняват от лимфната система през нощта. Дори една безсънна нощ – това е крачка към деменцията.