Всеки дом има своя специфична миризма. Но какво да направим, ако почувстваме, че в жилището ни се носи аромат, който съвсем не се усеща като свеж планински въздух?

Своят отпечатък оставят ароматите от приготвените ястия, миризмата на тютюнев дим, влага и т.н. Именно поради това сега ще посочим начините как да се избавим от вече съществуващите неприятни миризми и как да ги предотвратим.

Редовното почистване – най-добрата профилактика срещу неприятните миризми във всички краища на жилището.

Гаранция за чист и свеж въздух – това на първо място е регулярното почистване

И не само, поради това, че редовното чистене позволява да се избавим от праха, който прави въздуха по тежък, но и поради факта, че се използват и миещи и почистващи препарати с ароматизатори, изпълващи жилищните помещения с приятни свежи аромати.

Много е важно своевременно да се избавяме от неизползваемите стари вещи и също така не трябва да не забравяме редовно да изхвърляме коша за боклук.

Най-добре е това да се прави всеки ден, независимо дали е пълен или не. Отпадъците имат свойството да отделят неприятни миризми, които могат дълго да се задържат в жилището.

Едно от най-ефективните средства срещу неприятните стайни миризми е разтворът от калиев перманганат. По време на почистването забършете с него, използвайки кърпа, мебели, рафтове, чекмеджета. Упоритите „аромати“ ще бъдат отстранени.

Ако не ви дават покой миризмите на домашния ви любимец, използвайте специални средства, които се предлагат в зоомагазините.

За отстраняването на миризмите на любимото животно не се препоръчва използването на препарати, съдържащи хлор. Хлорът, макар че унищожава различни микроби, е и токсично вещество, поради това съществува риск, че може да нанесе вреда на четириногия ви приятел.

Народни и съвременни методи за борба с неприятните миризми

На първо място, това са изкуствените ароматизатори:

• Различните освежители на въздуха;
• Ароматни масла;

Повечето от тях изпълват жилищните помещения с приятен аромат не само за часове, но за дни и дори за седмици.

Следва все пак да се припомни, че изкуствените ароматизатори не изкореняват неприятните миризми, те само ги прикриват, правейки въздуха по-тежък.
А за да не се налага използването на ароматизиращи въздуха средства в дома ви въздухът ви трябва да бъде свеж. А за това, както бе посочено по-горе, е необходимо редовно почистване.

Създаването на ароматизиращи средства е възможно и в домашни условия. Освен това те не само ще са по-наситени, но ще бъдат и натурални, без каквито и да е химии и примеси.

За тази цел могат да се използват ванилия и канела, чай, леко запечени зърна на кафе. Всички тези продукти могат да сложат в малки пакетчета и да се разположат по цялото жилище.

Ако направите кратко проветряване, те ще изпълнят дома ви с почти неуловим, но невероятно приятен аромат, без това да доведе до „утежняване“ на въздуха.

Още 2 малки хитрости за изпълване на жилището с приятен аромат

• Използвайте ванилова есенция – сложете неголямо количество от нея във форми за печене и ги поставете в загрята фурна за 10-15 минути. Цялото ви жилище ще започне да ухае на прясно изпечени сладки. Този аромат ще се хареса на всеки, който влезе в дома ви.

• Леко запечете зърна от кафе – най-важното е да не ги прегорите, защото жилището ви ще започне да мирише на изгоряло.