Малките черни точки по носа могат да доведат до лудост почти всеки и особено жените.

Защо се случва това и как бързо да се отървете от този проблем?

Черните точки на практика запушват порите, като ги изпълват с кератин – мръсотия, себум, които не позволяват кожата да „диша“.

Една част от тези черни точки с течение на времето се превръщат в пъпки, създавайки големи проблеми на хората, на които им се налага да прекарват по-голямата част от времето си сред хора.

Ето защо е важно да знаете как да се избавите от досадните черни точки по носа бързо и безопасно.

Защо комедоните се появяват по носа?

1. Хормонални промени в организма – дихидротестостеронът е хормон, който препятства нормалната функция на мастните жлези. Ако вашето тяло го синтезира в големи количества, именно той е причината за запушване на порите.

Обикновено това се случва на 27-30-годишна възраст. В този период от живота рязко започва да се понижава нивото на естрогена в кръвта. Това на свой ред стимулира активността на мастните жлези.

И резултатът е появата на черни точки. Това е общо взето нормално явление - когато в организма нивото на тестостерона е по-високо от това естрогена е трудно да се избегне появата на комедони. Но може и да ви прозвучи успокояващо, но това ще премине – достатъчно е потърпите няколко години.

2. Козметика – ако козметичните средства, които използвате не са подходящи за вас, то това може да предизвика появата на черни точки. Кремовете за лице овлажняват кожата, но съдържащите се в нея секрети от мастни жлези често запушват порите. Не нанасяйте върху кожата ароматизирани средства за гримиране.

3. Лекарства – някои медикаменти имат такъв страничен ефект. Особено тези, които съдържат фенитоин, естроген, тестостерон или стероиди.

4. Стрес – няма никакви доказателства, че напрежението пряко свързано с увеличаването на количеството на черните точки по вашата кожа. Въпреки това много хора смятат, че хроничният стрес „разваля кожата“.

5. Тютюнопушене – това също е една от причините. Пушенето води до блокирането на порите и до увреждането на повърхността на кожата.

Черните точки – следствие от лошата хигиена? Това е мит!

Някои хора са убедени, че неправилната грижа за кожата на лицето води до появата на черни точки. За съжаление не всичко е толкова просто.

Според експертите на Националната служба по здравеопазване на Великобритания пъпките и комедоните са резултат от биологична реакция не на повърхността на кожата, а вътре в организма. Ако разбира се, не става въпрос за неподходящо използване на козметични средства за гримиране.

Как да се избавите от този проблем?

Важно е да се отбележи, на първо място, че към момента няма разработена международно призната методика за справяне с този проблем. Но все пак можем да ви предложим няколко рецепти, които на някои ще помогнат, а на други не.

1. Маска от яйчен белтък

Вземете яйчен белтък и направете от него маска за стягане на порите. Това е много полезна маска за кожата на лицето, тъй като я насища с хранителни вещества.

2. Канела и мед

Медът е отлично антибактериално средство, канелата подобрява кръвообращението. За тази цел вземете канела на прах, смесете я с пресен мед и получената смес нанесете на тънък слой върху памучна лента. С нейна помощ нанесете разтвора върху кожата на лицето за 3-5 минути.

След това изплакнете и нанесете върху лицето овлажняващ крем.