На 40 години едва сега започва… Тази фраза е станала крилата, поради това че в нея има много истина.

От гледна точка на психологията именно в тази възраст жените започват да дишат за втори път.

40 години е златната среда в живота, когато ние сме минали достатъчно дълъг и наситен житейски път. При много от нас възниква напълно закономерен въпрос: какво следва?

Преоценката на ценностите може да се окаже врата за едно ново начало в живота.

От естествената тревожност може да роди желанието нещо да промените, да се научите на нещо ново или да изпитате нови вълнуващи чувства.

Да поемете кормилото на живота си и да промените малко курса. Но за начало определете какво ви притеснява.

Двойните стандарти на стареенето

Мъжете с посивели коси се възприемат в нашето общество най-често като зрели и стабилни. Същевременно една жена на 40 може да се определи като вече непривлекателна.

Тази гледна точка, преобладаваща в нашето общество в съчетание с естествените физиологични изменения може да предизвика появата на депресия.

Какво да правите? Има техники, които способстват за преодоляването на вътрешното усещане за собствената ви непривлекателност.

Това е автотренинг /устен и писмен/, медитация, ребъртинг /дихателни упражнения/, уроци по телесно-ориентирана терапия. В съчетание с дължимата грижа за тялото спомагат за преодоляването на всички комплекси.

Времето на „опустялото гнездо“

Много от хората посвещават мислите си на това, че вече са изпълнили основната си мисия в живота – децата им са пораснали и вече не се нуждаят от грижата на своите родители.

А взаимоотношенията между съпрузите в този период могат да преминат през доста неблагоприятни за съществуването им моменти. Нерядко след 40-годишна възраст доста семейства се разпадат.

Какво да предприемете? Погледнете на новото положение на нещата от друга страна. Децата ви са пораснали – това е отлично, най-накрая имате повече време за себе си, да се образовате допълнително, да ходите на театър и да се срещате с приятели.

Радвайте се за децата си, че сте успели да ги възпитате да бъдете самостоятелни – това е едно най-важните качества, които всички родители са длъжни да предадат на своите деца.

Развалилите сте отношенията със съпруга си, развели сте се? Вие имате възможност да изградите отношения с друг мъж. Именно в тази възраст жените навлизат във втори пик на сексуалната активност и сексът е толкова хубав, колкото никога не е бил.

Освен това интимните връзки, романтичните срещи отдалечават настъпването на климакса и правят по-малко осезаеми неговите симптоми.

Криза в кариерата

Много хора след 40-годишна възраст се сблъскват с проблеми при търсенето на работа.

Младите „настъпват плахо“ и изискванията към специалистите с развитието на технологиите стават все по-сериозни.

А много жени изпадат и във вътрешна криза, осъзнавайки, че през целия си живот са се занимавали с нещо, което изобщо не им харесва.

Какво да направите?

Не се страхувайте да започнете нова дейност или да започнете нова работа. Това не е задължително да бъде нова работа в нова сфера, въпреки че и това е възможно.

Вие можете да се запишете на шофьорски курсове, ако не можете да карате автомобил, да си спомните какво хоби сте имали в юношеството и отново да му посветите повече време.

Тревога заради родителите

Много хора на 40-годишна възраст се боят дали няма да загубят родителите си.

Какво да правим?

Трябва да умеете да се отпускате. Всеки човек има мисия в живота и кога тя е изпълнена, той вече може да напусне този свят.