Един от доста разпространените проблеми с кожата на ръцете е нейното зачервяване. Понякога това са просто червени петна, понякога зачервяването се съпровожда със сърбеж и белене.

Не трябва да се отнасяте невнимателно към подобно явление, макар и на пръв поглед проблемът да изглежда по-скоро козметичен.

На първо място е необходимо да се уверите, че зачервяването на кожата на ръцете не е лишей или в резултат на попаднала в организма инфекция.

Периодичните зачервявания могат да бъде вследствие на алергия, както към лекарства, храни, химически вещества, така и на студ.

Ако установите, че изменението на състоянието на кожата изобщо не е свързано със заболявания, и зачервяването е внезапен и единичен характер, то може да се пристъпи към решаването на проблема.

Причини за зачервяване на кожата на ръцете

Да предизвикат зачервяване или червени точки по кожата на ръцете могат множество фактори.

Те далеч невинаги са безобидни, поради тази причина по-добре да се обърнете към лекар-дерматолог за поставяне на точна диагноза, особено ако изменението на цвета на кожата се съпровожда от сърбеж и подпухване.

И ако се установи със сигурност, че това не е инфекциозно заболяване или алергия, то причините за раздразнението на епидермиса могат да бъдат следните:

• Въздействие на ниски температури – най-разпространената причина. Това се случва, например, при излизане навън в студа без ръкавици или при продължителен контакт със студена вода. В този случай се увреждат малките кръвоносни съдове и кожата се зачервява.

• Високи температури или с други думи прегряване. Тук вече е обратното – кръвта се разширява, прелива към повърхността на кожата и последната съответно почервенява.

Прегряване може да се случи след продължителен престой на слънце, продължително носене на гумени ръкавици, които не пропускат към кожата не само влага, но и въздух, продължителна работа с гореща вода по време на домакинска работа.

• Неправилно хранене – колкото и да ви звучи невероятно, зачервяването на кожата на ръцете може да възникне в резултат на прекомерна консумация на тестени, мазни, сладки, пушени и пържени ястия, а също и на кафе и чай.

Тъй като самата кожа е най-големият отделителен орган, на нея се отразява и общото състояние на организма и задръстването с шлаки може да се прояви и по този начин.

• Нервна възбудимост – в този случай излагането на стрес, прекомерната емоционалност могат да предизвикат така наречените „нервни“ петна по ръцете, справянето с които е доста трудно.

Макар и в някои случаи, за да се отървете от такива зачервявания е необходимо да се приемат няколко папки валериан или дяволска уста.

• Наследственост – ако в рода ви има хора, които са с тънки кръвоносни съдове, то това може да е причината за зачервяването на кожата.

Лечение на зачервяване на кожата на ръцете

Отстраняването зачервяването на ръцете обикновено се постига със специални мехлеми и кремове, в чиито състав присъстват витамини, особено С и от групата В.

Тези средства облекчават възпалението и лющенето и правят кожата по-устойчива към вътрешните и външните неблагоприятни въздействия, като паралелно я омекотяват и подхранват.

В някои случаи се назначават лекарствени препарати с антибиотици и антисептици. Особено полезна е лечебната козметика, съдържаща извлек от билки и пшенични зърна, защото те ефективно се борят с възпаленията и повишават локалният имунитет.