Двойната брадичка невинаги се появява само при хора в напреднала възраст. Дори на 25 или 30 години при наличие на определени предпоставки при човека е възможно да се появи.

За факторите за нейната поява се смятат нарушение на стойката, наднормено тегло или наследственост. И все пак тази грозна „торбичка“ не е доживотна присъда.

Съществуват много начини как да върнете красивата форма на лицето си и да се избавите от двойната брадичка със собствени сили. Всички методи са проверени с времето и са одобрени от съвременната медицина.

Кой е виновен?

За начало следва да узнаете каква е истинската причина за появата на подобен дефект. За да можете да се справите ефективно с появилата се кожна гънка и да предотвратите бъдещите рецидиви.

Много често двойна брадичка имат хората с наднормено тегло. И премахването на излишната мастна тъкан в областта на шията е възможно по хирургичен път. Но, както е известно, всяка операция е свързана с рискове.

Отслабването е значително по-безопасно и същевременно здравословно. Важно е и да изберете метод за плавно нормализиране на теглото, при който сваляте, например по 1-2 килограма седмично. Ако отслабването е прекалено бързо ще се появят големи участъци от провиснала кожа и двойната брадичка дори е възможно стане още по-голяма.

Неумението да се държи гърба изправен е още една причина за поява на втора брадичка. Всичко това е свързано с вредни навици, например прегърбване, спане на висока възглавница или четене в легнало положение.

Така мускулите на шията загубват тонус и увисват. За избавянето от проблема помага спазването на елементарни правила – държим гърба изправен, гледаме напред, спим на ортопедични приспособления.

По-трудно е, ако проблемът е свързан с наследственост. В този случай ще са необходими много усилия за справянето с двойната брадичка. И следва да се вземат мерки още при първите признаци на поява на кожната гънка.

Какво да правите?

Действията по отстраняването на двойната брадичка условно се делят на групи. Не е необходимо едновременното прилагане на всички съвети. Достатъчно е да изберете няколко от всяка група. Важно обаче да ги спазвате редовно и тогава ще постигнете дългосрочен ефект.

Упражнения

За подобряване на стойката на тялото можете да ходете с отворена дебела книга на главата. За тази цел вземате една по-тежка книга, слагате я на главата и се разхождате по стаята с нея по около 7 минути дневно.

За да укрепите мускулите на предната част на шията, е препоръчително да изпълнявате описаните по-долу упражнения по 15 минути дневно, без значение по кое време.

Например:

• Вземате молив в устата и във въздуха пишете каквото ви харесва;
• Произнасяте следните гласни силно – а, о, у, ъ;
• Както сте седнали на масата, сложете лактите върху нея, скръстете пръсти, поставете върху втората брадичка. След това отваряте устата, като същевременно се опитвате да преустановите този процес.
• С усилие притиснете върха на езика в кухината под него и след това небцето.
• Извадете езика и се опитайте да докоснете с него края на носа и при достигане на максимално напрежение, останете в това положение за около 10 секунди.

Важно!

Необходимо е да направите загрявка на вратните мускули, преди да се заемете с изпълнението на тези упражнения.