Провисването на кожата и паяжината от стрии на проблемните участъци на тялото е неприятен страничен ефект от отслабването.

Основните задачи са поддържане на кожата в тонус и стимулиране на метаболитните процеси, за да не губят естествена еластичност. А за тази цел е много важен правилният подбор на диетичното хранене и пълноценна грижа за кожата.

Отслабването не трябва да бъде рязко

Строгите диети не са най-подходящият избор за тези, които смятат да свалят излишни килограми. Това е не само вредно за здравето, но и се отразява неблагоприятно на състоянието на лицето и на кожата.

Рязкото отслабване най-често става причина за поява на стрии в областта на бедрата, седалищните части, на корема и на гърдите.

При бързо сваляне на килограми, кожата не успява да се възстанови, от което става по-малко еластична. Това води до провисване в тези зони, където протича интензивно намаляване на мастния слой.

Отслабването трябва да бъде плавно. Това е най-доброто решение за профилактика на поява на неестетични стрии. Физиологията на тялото диктува свои закони, затова не се препоръчва сваляне на повече от 300 грама излишно тегло дневно. Гладни диети не са необходими, храненето трябва да бъде разнообразно и балансирано.

Важно е организмът да си набавя всички необходими нутриенти за нормално функциониране.

Здравословното хранене осигурява нормален обмен на веществата, своевременно отделяне на излишни течности, активизира се образуването на естествен колаген и еластин, което е много важно за тонуса на кожата.

Без физическа активност няма да мине

Спортът е най-добрата профилактика за провисване на кожата. За да се поддържа тялото във форма не трябва да се мързелува – на фитнес следва да се отделят минимум 4-6 часа седмично.

Правилното разпределение на физическите натоварвания помага за тонизиране на кожата, стимулира се растежа на мускулна тъкан, активизират се метаболитните процеси. Това може да стане с групови тренировки или с занятия с личен инструктор. Най-важното е да бъде комфортно.

При липса на възможност за тренировки в зала, е добре да се прави джогинг сутрин, да се закупи домашен велотренажор и поне по 30 минути дневно да се прави лека тренировка.

Ексфолиране на кожата

За повишаване на тонуса на кожата не трябва да се забравя за използването на ексфолианти. Лекият масаж на проблемните участъци със специално средство не само ще спомогне за премахване на средствата срещу замърсявания, но и ще се увеличи кръвообращението в тъканите.

Това се отразява благоприятно на състоянието на кожата.

Лющенето на кожата се извършва както с домашни, така и със закупени пилинги. Може да се закупи специално антицелулитно средство със сгряващ ефект, тонизиращо кожата.

Преди ексфолирането на кожата е добре да се вземе душ, след това се нанася ексфолиант и се прави масаж. След това средството се отмива. За да бъде процедурата по ексфолиране ефективна, може да се използва твърдо спарче.

Масаж на тялото

В борбата с целулита и с наднорменото тегло масажите заедно с другите методики показват добър ефект. Тази процедура също  е изключително полезна за проблемни участъци на тялото.

Масажът със спазване на правилна техника усилва кръвообращението и обмяната на веществата в тъканите, тонизира кожата.

Най-добрият вариант е да се направи цял курс масажни процедури при специалист. Това може да бъде класическа или антицелултна техника. Масажистите използват козметични кремове или маслени смеси, което прави кожата по-гладка и еластична.

Контрастен душ

Контрастният душ с редуване на топла и студена вода е полезен не само като процедура за укрепване на имунитета. Ефективен е и за профилактика на стрии по тялото. Заради тонизиращия ефект кожата става по-еластична и мека, което в пъти намалява риска от провисване.

Отпускащи вани с морска сол и водорасли

Смята се, че топлите вани с добавена морска сол и водорасли са много полезни за профилактика на стрии по тялото. Неслучайно тези съставки се използват за масажи и за антицелулитни процедури.

Водораслите и солта повишават тонуса на кожата, намаляват отоците, подхранват клетките с витамини и минерали.