Ушната кал е естествена смазка, която се образува от мастните жлези на външния слухов проход. Необходима е за защита на ухото – задържа различни мръсотии, възпрепятства попадането на вода и дори противодейства на развитието на различни инфекции.

Затова наличието на ушна кал е естествено и здравословно състояние на ухото. Но какво ако цветът се промени? Ако на фона на увеличаване на нейната секреция се появят и други симптоми? Кога няма смисъл да се безпокоим и кога има повод за безпокойство?

Кога черната ушна кал е повод за безпокойство

Видове ушна кал

В ухото има 2000 жлези на ушна кал, които за месец отделят от 12 до 20 мг смазка. Количеството зависи от индивидуалните особености на човек, а също и от външните условия.

Ушната кал овлажнява и предпазва слуховия канал, като в нея се съдържат имуноглобулини, които могат да потискат развитието на бактерии и гъбички. Така вътрешното ухо по естествен начин е защитено от инфекции.

Смазката се състои основно от липиди, затова не се разтваря във вода и се възпрепятства попадането на прекомерно количество влага.

При норма ухото трябва само да се почиства – ушната кал постепенно се придвижва по канала и излиза навън.

Ако е твърде много или е достатъчно твърда, този процес може да се наруши, секретът се натрупва в ухото. В този случай се образува ушна тапа, която с течение на времето може да се отрази на слуха и дори на вестибуларния апарат.

Учените отдавна са забелязали, че консистенцията на ушната кал зависи от местоживеенето. Така например, сухият тип ушен восък се среща при жителите на Азия.

Изследвания от последните години доказват, че това е свързано не с външните условия – по-сух и топъл въздух, а с генетичните особености на човека. Също гъстотата на ушната кал се увеличава с възрастта, затова ушните тапи се срещат по-често в напреднала възраст.

При хора над 65 години тези ушни тапи са причина за нарушения на слуха.

Нормален цвят на ушната кал

Гъстотата на ушната кал влияе и на нейния цвят. Затова в зависимост от типа смазка нормалният оттенък може да е различен. Например, влажната ушна кал може да бъде жълта или жълтеникаво-медена и по-твърда – дори тъмно-кафява.

За нормален се смята и белият секрет, напомнящ на лющеща се кожа, която излиза от ушния канал като люспи. Всичко това ще бъде вариант на нормата.

В случай че цветът и консистенцията рязко се променят има основания за безпокойство. Всички изброени цветове могат да бъдат и признак на възникнали проблеми със здравето, но само в случай ако не са характерни за ушната кал на конкретния човек. За изменения могат да се приемат:

  • По-течна или по-твърда ушна кал – развитие на инфекции;
  • Възпаление на ухото;
  • Сгъстяване и потъмняване на ушната кал – ушна тапа, травма на ухото;
  • Поява на бели люспести фрагменти – хронична травма на ухото, например, от постонно механично почистване с клечка за уши, недостиг на витамини, кожни заболявания – например, псориазис, екзема, гъбични инфекции.

Какво означава черна ушна кал – норма, травми или ушна тапа

Най-големи опасения сред хората предизвиква черната ушна кал. Но далеч невинаги това е признак на каквито и да е здравословни проблеми. Цветът на смазката зависи от консистенцията.

И понякога твърде гъстата може да тъмнее до такава степен, че в някои участъци придобива оттенък много близък до черния.

Оттенъкът може да се променя с възрастта, затова и тъмната ушна кал не трябва да предизвиква опасения, а при малките деца може да е симптом на различни заболявания.

Ушната кал изпълнява защитна функция и задържа мръсотията, която попада в ухото, нейният цвят може да се променя в зависимост от частиците, които са били във въздуха. Големите количества прах при ветровито време е възможно да доведат до потъмняване на смазката.

Черната ушна кал е по-характерна за миньори. Частиците черна ушна кал пък може да са засъхнала кръв, която да е признак на наскоро прекарана травма на ухото.