Всеки от нас вероятно има много конкретни жизнени цели. Но също така не всички се решаваме да пристъпим към тяхното изпълнение. Може би, постоянно отлагаме, опитваме се, убеждаваме се да започнем, настройваме се положително и отново отлагаме. Защо това се случва и как да се измъкнем от мъртвата точка.

„И аз също искам“

Може да се случи така, че избраните от нас цели съвсем не са наши. Тоест на вас ви изглежда, че те са ваши, а всъщност са наложи отвън – от майка, приятел, роднина и пр.

Озадачени сте от кариерното развитие околните – съседите отидоха на почивка на Малдивите и аз искам, всички мои приятелки вече имат деца и на мен ми е време вече. А може би на вас не ви нужно нито кариера, нито почивка на Малдивите. И за раждането на дете, може би засега все още не сте готови.

И неподготвеност ще ви нашепва – изчакай, има време, помисли още. Тук е важно да се отбележи, че натрапените ни от другите хора цели не е задължително да са „лоши“ и ненужни.

Когато ги постигнете, вие можете да изпитате огромно щастие и да се почувствате страхотно. Ако вие сте си поставили цели в много области на живота, но така и не можете да започнете да се движите към тях, запитайте себе си на какво се дължи тази нерешителност.

Вслушайте се в себе си и ще намерите отговор на всички въпроси – какво ви пречи, от какво всъщност се боите и какви трудности се опитвате да избегнете.

Реална цел

Адекватният човек се набелязва цели, изхождайки от това какво той иска и какво може да постигне. Но понякога хората поставят пред себе си задачи, изпълнението на които те едва ли ще могат да постигнат.

И тогава тази цел се превръща в мечта, смисъл на живота – нещо, което запълва съществуването на човека. А за да се почувства тази пълнота, не е задължително тази цел да бъде постигната.

Основното е просто да я има, макар и така неосъществима.

В такъв случай е добре да си зададете въпроса защо ви е на дневен ред именно тази цел, за какво ви е да я постигате, до колко именно на вас ви е необходима тя.

За какво са всички тези усилия? На какви ваши потребности те отговарят?

Ако вие сте разбрали, че да, в действителност искате това, но не ви достигат енергия и смелост за реализирането му , какво остава? Остава ви да се мотивирате.

Мотивирайте себе си

На първо място си съставете ясен и подробен план, в който всичко е описано стъпка по стъпка. И като първа точка от този план за изпълнение си запишете задължително, нещо елементарно, което изобщо не ви притеснява.

И така вдъхновявайки се от първия успех, зачертавайте изпълнените точки от плана и говорете на себе си – „Е какво, успях да направя всичко, което съм замислила!“

В плана за изпълнение си запишете, че ще награждавате себе си за изпълнението на всеки пункт – колкото по-сложна е задачата, толкова по-голяма трябва да бъде и наградата.

А с какво да се накажете за отлагането или за изоставането. Например, лишете се от нещо приятно и ценно за вас. Определяйте задължително и времеви рамки както за реализацията на малките цели, така и за големите. Но подхождайте към тях гъвкаво, поради факта, че не всичко на този свят зависи от вас.