Всичко ни се изплъзва от ръцете, не зная какво да правя, губя контрол пред близките – това е само малка част от това, което можем да чуем от познати и непознати.

Каква е причината за това състояние и как да се измъкнем от него

Какво се случва с нас

При определени обстоятелства се нарушава потребността ни от безопасност – базовата човешка потребност, съгласно пирамидата на Маслоу. Нещо застрашава живота ни и мозъкът не може да мисли за нищо друго, тъй като оцеляването – това е приоритетна задача.

А страхът да се лишим от живот, това е най-древният и най-примитивен страх.

Страхът е естествена реакция на организма на трудна външна ситуация, която психиката разпознава като като опасна на страх – бий се, бягай или притихни. Оттам е и паниката, маниакалното желание да направим нещо, някъде да бягаме, силно сърцебиене – бягай. И много чувства и емоции – агресия, ярост, раздразнение, търсене на виновен, избухвания пред близките – бий се. Или обратното, апатия, желание да полежим, слабост, безсилие – притихни.

Тревогата е нещо съвсем различно. Отличава се от страха поради отсъствие на обект, когато се боим от нещо, което не е конкретно, а от неопределеността.

Когато няма увереност в бъдещето, няма информация, неизвестно е какво да очакваме.

От гледна точка на когнитивно-поведенческата терапия, за нашето деструктивно поведение и за усещането за страх и тревожност отговаря мозъкът. Този важен орган вижда заплаха и издава заповед към целия организъм – сигнали, които според неговото разбиране, ще доведат до нашето оцеляване.

Ако силно опростим механизма на действие, то изглежда като верига:

 • Мисъл – моят живот е в опасност;
 • Чувство или емоция – страх или тревога;
 • Усещане в тялото – сърцебиене, тремор в ръцете;
 • Поведение – безпорядъчни действия, паника.

Променяйки мислите си, можем да променим цялата верига. Задачата ни е да заменим деструктивните мисли с конструктивни. Най-доброто, което можем да направим, е да се успокоим, да излезем от състоянието на страх и едва след това да започнем да действаме.

Лесно е да се каже, но как да се направи?

Разбиране на емоциите

Всеки един от нас има право да изпитва всякакви емоции. Ярост, страх, ненавист, раздразнение, гняв, безсилие, безпомощност, няма добри и лоши чувства. Всички те са важни, и това, което чувствате е прекрасно. Това означава, че сме живи хора.

Друг е въпросът как да изразим чувствата си адекватно на ситуацията. Тук е важното правило да не ги държим в себе си.

 • Опитайте да нарисувате своя страх;
 • Добро психологическо упражнение – това е метафората. Представете си своя страх, какъв е той, на какво прилича. Може ли е да някакъв предмет или същество. Разгледайте го от всички страни. Помислете какво можете да направите с него. Намелете го, видоизменете го.
 • Пуснете си музика и изтанцувайте своите емоции. Всичко, което чувствате, всички свои мисли.
 • Четете благозвучни песни и стихове.
 • Плачете – това е добър начин за освобождаване на емоциите.
 • Спортни занятия – бягайте, плувайте, тренирайте на тренажора, блъскайте по боксова круша. Направете няколко обиколки около дома. Всичко, което ви харесва, най-важното е да се движите и да изпускате адреналин навън, за да не се трупа и да не разрушава организма отвътре.

Започнете да правите нещо

Просто започнете нещо. Най-важното е около вас да не се създава усещане за хаос. За много от нас да се успокоят, е нужно да се потопят в монотонен физически труд. Измислете нещо измеримо. Миене на пода, подреждане на дрехите в шкафа, измиване на прозорците, пресаждане на цветя, боядисване на стени, подреждане на разпилени листове на бюрото.

Контролирайте информационното поле

Това е почти противоположен съвет на описания по-горе да описваме своите страхове – не слушайте тези, които ви потискат. Който ви говори, че ще става още по-зле, който създава паника. Тези хора така изживяват своя страх. Ако чувствате, че тревогата ви се усилва, отдръпнете се от тези хора. Не слушайте, не общувайте. Погрижете се за себе си.

 • Ограничете потокът от информация. Няма смисъл на всеки 5 минути да проверявате новинарския поток.
 • Проверявайте информацията – в интернет има много фалшиви новини.
 • Не споделяйте и не препращайте съобщения, ако не сте сигурни в тяхната достоверност.