След като температурите паднат, опасностите от простуда и грип надвисват над здравето като тъмни, буреносни облаци.

Динамичният ни начин на живот, пътуванията с цел почивка и празници, заедно със сезонните промени, ни карат да вярваме, че настинките и грипът са неизбежни през зимата.

Но здравословното хранене и начин на живот, в допълнение с някои природни решения, могат да помогнат да повишим имунитета си и да се запазим жизнени и енергични.

Каква е разликата между настинка и грип?

Пациентите често задават на лекаря си въпрос: „Как да разбера дали имам настинка или грип?". И двете са заболяванията на дихателните пътища, но всяко е причинено от различни вируси.

Настинките са обикновено леки и включват симптоми като кихане и хрема. Възрастните и по-големите деца обикновено имат лека треска, а бебетата може да вдигнат много висока температура.

В зависимост от това кой вирус е причинителят, настинката може също да доведе до главоболие, кашлица, постназална секреция, парене в очите, болки в мускулите или намален апетит.

Грипът е много по-сериозно заболяване и може да доведе до симптоми като повишена температура, болки в тялото, отпадналост и суха кашлица.

Повечето хора, които получават грип, се възстановяват в рамките на седмица, въпреки че кашлицата може да продължи и по-дълго.

За възрастните хора, новородените и хората с определени хронични заболявания, грипът и неговите усложнения може да станат животозастрашаващи.

Здравословен начин на живот за добър имунитет

Поддържането на имунната система във върхова форма изисква бдителност. Причината е, че множество фактори спомагат за намаляването на имунитета, включително стрес, преумора, хронично възпаление, заседнал начин на живот, консумация на много преработени храни, дехидратация и излагане на токсини.

Защо тези фактори са важни за имунитета

Хидратация

Едно от най-важните неща, за да се справите по-лесно с болестта, е да се добре хидратирани, тъй като повече от половината телесна маса се състои от вода. Правилната хидратация помага за премахване на токсините и вирусите.

Добър сън

Дълбокият, възстановителен сън, е от фундаментално значение за възстановителиня процес на организма. Редица изследвания са показали, че недостатъчният сън има множество последици за физическото, психическото и емоционалното здраве.

Важно е да се определят редовни часове за сън, за да се помогне за регулирането и укрепването на имунната система.

Балансирано хранене

Менюто, богато на хранителни вещества, пресни плодове, зеленчуци, подхранващи протеини и непреработени храни, е от решаващо значение за поддържането на имунната система през всички сезони.

Такъв тип хранене е свързан с повишена имунна активност, намалява вредното въздействие на свободните радикали, подобрява храносмилането, поддържа здравословен глюкозния метаболизъм, дава оптимален липиден профил и има много други ползи.

В допълнение, висококачествените протеини са от съществено значение за добрия ни имунитет. Добри източници на протеини са органично месо и птици, диви риби, цели бобови растения, ядки и семена.

Билки и лечебни растения

В допълнение към балансирания начин на живот може да се включат някои хранителни вещества, билки и хранителни добавки.

Сред тях е пектинът, получен от цитрусови плодове. Многобройни проучвания показват, че той е мощно средство за противоракова терапия, действа противовъзпалително и изчиства от тежки метали и токсини.

Последните изследвания също доказват способността му да повиши значително имунната функция. Пектинът повшава функционалната способност от най-мощните естествени убийци на имунните клетки, блокира раковите образувания, намалява възпалението и премахва токсините.

Тези разнообразни ползи правят пектина мощна дневна добавка за имунната система и здравето като цяло.

Лекарствените гъби регулират имунната функция и се борят с инфекциите, особено в дългосрочен план. Гъби съдържат бета-глюкан съединения, които повишават имунитета, като подобряват активността на макрофагите - първата линия на имунната защита.

Видовете гъби, които са особено полезни за имунитета, са рейши, кордицепс, майтаке и шийтаке. Всички имат многобройни ползи за здравето, които могат да подобрят жизнеността, да намалят вредните патогени в организма и да предотвратят заразяването на организма със смъртоносни вируси.

Има много мощни билки и билкови рецепти за подобряване на имунната система. Много от тях работят синергично за намаляване на възпалението, подобряват имунната функция и антиоксидантни защити.

Билки като астрагал, женшен и сибирски жен-шен могат да бъдат ефективни на превантивно ниво, да тонизират организма, да подпомогнат борбата със симптомите на грипа или настинката.

Изследванията показват, че редовният прием на витамин С, витамин D-3 (особено през зимата) и цинк значително увеличават имунната защита. Цинкът е най-важният минерал в тимусната жлеза, която оркестрира имунната функция в човешкото тяло.

Бъдете разумни

Някои от най-лесните и най-ефективните стратегии включват запазване на разстояние от хората, които са болни; избягване на контакт с носа, очите или устата; често измиване на ръцете.

Ежедневно правете превенция на простудата и грипа, съчетана с природно лечение. Това ще помогне на вас и вашето семейство да сте здрави по всяко време на годината.