Когато става въпрос за навиците в тоалетната, темата не е фаворит на повечето хора.

Споменете думата „изпражнения” и стаята лесно може да се опразни.

Или най-малкото да предизвикате у околните някои необичайни мимики, нервен смях и остроумия.

Но темата за изпражненията е важна и заслужава сериозно внимание.

Тя не бива да се пренебрегва, защото пряко касае вашето здраве.

И тъй като средният човек генерира около пет тона изпражнения за един живот, можем да научим много от тази планина фекалии.

Формата, размерът, цвета и миризмата на изпражненията може да „разкажат” много за цялостното здравословно състояние, как стомашно-чревният тракт функционира, да подскажат за сериозни болестни процеси, инфекции, проблеми с храносмилането и дори рак.

Какви са нормалните изпражнения?

Изпражненията съдържат около 75% вода. Останалото е зловонна комбинация от фибри, живи и мъртви бактерии, различни клетки.

Изпражненията са основно 7 типа. Номер 1 са твърди, обли, на вид като лешници. Другите два типа имат формата на наденица, но едните са с едра структура от малки топчета, а другите са с по-малки бучици и пукнатини.

Номер 4 са като змия – гладки и меки, номер 5 – меки парченца със заоблени ъгли, лесни за изхождане.

Номер 6 – пухкави, кашави изпражнения, а номер 7 са с рядка консистенция, като течност. В идеалния случай, изпражненията са в комбинацията между типовете 3,4 и 5.

Първите два типа най-силно затрудняват изхождането, като поради твърдостта им, то може да е болезнено. Диарията, или изпражнения № 7, говори за непоносимост към лактоза, изкуствени подсладители, или реакция на фруктоза или глутен.

Какво е нормално и кое не е, когато се вгледате в тоалетната?

Нормални са средно- до светлокафяви изпражнения, около 1-2 инча в диаметър и до 18 инча дължина, с формата на буквата S. Те трябва да падат във водата тихо, без звук на свистене. Миризмата е натурална, не остра, а текстурата – мека.

Какви са изпражненията, които трябва да ви тревожат? Те са твърди, а изхождането им е болезнено и изисква напъни.

Тесните и тънки като молив изпражнения може да са знак за тумор на дебелото черво. Светлочервените изпражнения често са сигнал за кръвоизлив в храносмилателния тракт.

Не са нормални и черните изпражнения, макар понякага да са такива заради лекарства или хранителни добавки. Бели, бледи или сиви изпражнения обикновено са сигнал за проблем с панкреаса, за хепатит или цироза, или евентуално запушване на жлъчните пътища.

Жълтите фекалии са знак за Синдрома на Гилбърт, който засяга жлъчката. За проблеми с храносмилането говорят изпражненията, в които се виждат парченца несмляна храна.

Повишеното количество слуз в изпражненията може да бъде свързано с възпалителни заболявания на червата като болестта на Крон или улцерозен колит, или дори рак на дебелото черво, особено ако са придружени от кръв или коремна болка.

Ако имате промяна в изпражненията, придружена от болки в корема, веднага уведомете своя лекар.

Не трябва да се пренебрегва и това, ако вашите изпражнения имат изключително лоша миризма, по-лоша и силна от обичайното, тя не трябва да се пренебрегва.

Това може да бъде свързано с редица заболявания като целиакия, болест на Крон, хроничен панкреатит, муковисцидоза.

Наблюдавайте и колко често се изхождате. Това е различно при всеки човек, тъй като в границите на нормалното се смятат от три изхождания на седмица до три дефекации на ден.

Бъдете внимателни и за промяна в тези навици. Много фактори могат да повлияят на редовността, като диета, пътуване, лекарства, хормонални колебания, сън, спорт, заболяване, операция, раждане, стрес и цял набор от други неща, но понякога това може да е и знак за сериозен здравословен проблем.