За съжаление, всички ние се сблъскваме с хора, които се стремят да съсипят живота на другите.

Преподавателят от Станфорд внимателно проучил поведението на хората с характер на тирани и разказал за своите наблюдения в книга. В настоящата статия ще разгледаме няколко съвета от тази книга.

Тирани има навсякъде

Голям брой работни колективи, творчески екипи или просто представители на една или друга общност включват в себе си няколко души, които вгорчават животът на околните.

Същевременно мащабите на техните действия могат да станат катастрофални.

През 1997 година в Journal of Professional Nursing беше публикувано изследване, проведено в САЩ сред 130 медицински сестри.

Било установено, че в рамките на предходната година 90% от участничките били станали жертви на вербално насилие от страна на лекарите.

Средностатистическата медицинска сестра, взела участие в изследването, назовавала от 6 до 12 ситуации на оскърбителни агресивни забележки, пренебрежително или арогантно отношение.

Освен това, резултатите от изследване на 461 медицински сестри, проведено през 2003 година, публикувани в Orthopaedic Nursing, показали, че за последния месец 91% от участничките се сблъсквали със словесни оскърбления – определяни като жестоко отношение, нападки, унижение, дискредитиране, явно пренебрежение.

Най-често източник на грубо отношение били лекарите, но то изхождало също от пациенти и техните роднини, колеги и непосредствени началници.

Такова състояние на нещата не трябва да се оставя без внимание. В противен случай хората с поведение на тирани ще продължават да унижават другите.

Стойте по възможност по далеч от такива хора

Ако във вашето обкръжение има глуповат човек, стойте по възможност най-далече от него.

Това ще облекчи вашето положение и ще позволи да вземете контрол над ситуацията, тъй като в състояние на постоянен стрес е трудно осмислянето на ситуацията и вземането на правилни решения.

Медицинските сестри, които се намирали сред нагли и безсърдечни хирурзи, намирали начин да се укриват от тях в стаята за отдих.

Те търсели убежище в стаята за почивка на медицинския персонал, където било забранено на лекарите да влизат. Това била зоната на безопасност, където можело да си поговорят, да се пооплачат, да дадат и да получат емоционална подкрепа.

Напрежението, усещано от сестрите спадало секунди, след като те влизали в стаята за отдих.

Освен, че опазвате нервите като временно прекратявате общувате с глупави и тиранични хора, предпазвате себе си и от „олигофренна треска“.

Тъй като нашето поведение до голяма степен се определя от опита.

Затова, за да не стане лошият пример заразителен, стойте колкото е възможно по-далече от хората с поведение на тирани.

В случай че нападките не спират, е необходимо да вземете активни мерки, за да се предпазите от подобни девиантно поведение.

Можете да започнете с леко и почти недоловимо превъзпитание. Пробвайте спокойно да обясните на „мъчителя“ си, че не сте длъжни да слушате неговите агресивни нападки.

Примерът с Лупита Перес, шофьор на автобус от Лос Анджелис, демонстрира използването на тази тактика за общуване с разгневени пасажери.

Една пътничка започнала да му крещи: „Плащат ти да не правиш нищо! Вие не правите нищо, освен да въртите волана“.

На тази истерична жена Перес спокойно отвърнал – „Аз трябва да се грижа не само за вас и за останалите пътници в автобуса, но и да внимавам за неговото техническо състояние и за другите участници в движението.“