Как да се научим правилно да избягвате манипулации?

Дори и най-добрите ни приятелки понякога си позволяват нашето лично пространство и ни карат да се чувстваме не особено комфортно.

Ако в последно време сте започнали все по-често да усещате раздразнение и недоволство от това как се държи с вас най-добрата приятелки или приятели, то не е ли време.

Кои са предпочитаните прийоми на манипулаторите, а също и ефективните способи за тяхното париране.

  1. Ако приятелката винаги знае всичко по-добре от вас

Всеки човек има пълното право да прави грешки и да придобива по този начин свой личен, уникален и скъпоценен опит. Умната и тактична приятелка може да ви подскаже как по-добре да постъпите в трудна ситуация, но едва ли ще започне постоянно да ви натрапва само правилния начин.

Ако вашата приятелка и дума не ви дава да кажете и буквално ви лази по нервите със своите непоискани съвети, то това е сигурен признак на проникване във вашето лично пространство.

Най-доброто в такава ситуация – да кажете директно, че предпочитате да действате по свой начин и на собствен риск и страх. Вие можете и директно да тръгнете по неправилния път, при който грешките са ви гарантирани, но пък можете да чувствате интуитивно, че именно това е най-доброто за вас.

  1. На кого ли сме притрябвали

Тази фраза обикновено принадлежи на самотните жени, които не могат да си уредят личния живот, същевременно пък вие неотдавна сте започнали връзка с перспективен партньор.

  1. Всичко ти се изплъзва от ръцете

От време на време критиката и самокритичността са полезни, но да слушаш подобно нещо от близка приятелка е много обидно. Такива изказвания могат да се съчетаят с имитация за грижа, особено пред други хора.

Ако сте забелязали, че вашата близка приятелка прави подобни изказвания от загриженост по отношение на вас, то можете направо да я попитате какво точно е имала предвид и да я помолите повече да не говори подобни неща. Може и приятелката ви да приеме, че се е поувлякла и то доста с ролята си на загрижена по отношение на вас и да ви се извини. Но ако тя не обръща внимание на запитванията ви, то тогава смело можете да прекъснете отношенията си с нея.

  1. Трябва да разнообразиш гардероба си

Тръгвате с приятелка да пазарувате и тук започва най-интересното – каквато и дреха да премерите, винаги се сблъсквате с критичния огън от нейна страна. За нея изобщо не е важно какво желаете да си купите блуза или пола. Присъдата е неизменна – това не ти отива, прави те по-пълна, състарява те и изобщо – прави те по-пълна.

  1. Нещо с личния ти живот не е както трябва

Ето това е може би един от най-болезнените видове манипулация. Вие и без напомняне от страна на вашата приятелка сте отлично осведомени за състоянието на собствения си личен живот и още по-малко пък ви се иска да обсъждате своите трудности с друг човек, макар и това да е ваша близка приятелка.

Но по какво се различава манипулацията от искреното съчувствие – тя винаги влиза в положението на жертвата. Най-елементарният начин да ви удари по най-болното ви място.