Опцията ви за следващата сутрин

Всяка година, 3 милиона жени в Съединените щати забременяват без да са възнамерявали или защото са пропуснали да вземат контрацептиви или защото са ги използвали по погрешен начин. Ако все пак дръзнете да вземете това трудно решение, което ще промени живота ви завинаги и което идва с нежеланата бременност – все още не е късно. Съществуват контрацептиви за следващия ден и дори такива за следващата седмица. Ето и някои неща, които трябва да имате предвид при небезопасен секс, включително и опциите за спешна контрацепция.

Какво не трябва да правите? Едно от нещата, които не трябва да прилагате, това е промивката. Тя няма да увеличи риска от забременяване, но може да увеличи риска от маточна инфекция. Самото промиване като цяло не е добра идея. Защо? Защото така се променя нормалният баланс на бактерии и гъбички в репродуктивния тракт, което на свой ред може да доведе до инфекция.

План Б – това е първият хормонален продукт, одобрен в САЩ, специално създаден и пригоден за спешна контрацепция. Той може да прекрати овулацията и оплождането, ако бъде приет в рамките на три дни (разбира се, колкото по-скоро, толкова по-добре) от правенето на небезопасен секс. Това е медикамент, който всеки може да закупи от кварталната аптека без рецепта. Учени и лекари го препоръчват като средство в случай на спешност. Страничните ефекти могат да включват гадене, умора, главоболие и повишена чувствителност в областта на гърдите.

Елла – това е медикамент, одобрен от Държавната комисия по лекарствата в САЩ. Той функционира по същия начин както и План Б, само че остава ефективен до 5 дни след правенето на небезопасен секс. Разликата между двете лекарства е, че План Б съдържа хормонът прогестин, а Елла е съставен основно от улипристал ацетат, който има някои от качествата на прогестина. Към настоящия момент Елла е считан за относително безопасен. Страничните ефекти са много подобни на тези, причинявани от План Б и включват гадене, умора, главоболие и замаяност.

Медна спирала – друг метод за спешна контрацепция е медната спирала, която трябва да бъде поставена от лекар в рамките на пет дни след акта. След поставянето ѝ, спиралата предизвиква увеличаване на маточната слуз, която на свой ред отблъсква сперматозоидите. За разлика от останалите контрацептиви, медната спирала е ефективна в продължение на десет и повече години, разбира се, в случай, че желаете да я запазите. Страничните ефекти могат да се изразят в спазми и кървене през времето между периодите, но обикновено отминават след първите няколко месеца.

Направете си тест за болести, предавани по полов път – не е много това, което можете да направите, за да предотвратите заразяването с полово предавана инфекция след небезопасен секс, но все пак можете, в случай, че имате такава, да се погрижите на лечението си. Експертите съветват да се изследвате за гонорея, хламидии, сифилис, HIV и хепатит B и C. Ако резултатите за хепатит и HIV са отрицателни, е добре да повторите теста след шест месеца, за да сте абсолютно сигурни. Ако смятате, че сте били изложени на HIV, можете да започнете профилактичен курс на лечение. Това, обаче, е терапия за сериозни случаи (например ако здравен работник бъде набоден с игла или станете жертва на изнасилване). И не забравяйте да следите за резултатите от изследванията.