Някои алергии са тежки и изискват лечение с медикаменти или помощ от медицински специалист. При по-леките случаи, обаче домашните средства могат да предоставят облекчение. Дори хора с тежки алергии, които се нуждаят от лекарства могат да открият в дома си полезни начини за облекчаване на симптомите.

Солен назален спрей

Предварително пакетираните солени назални спрейове са лесни за употреба. Спрейовете доставят физиологичен разтвор по-равномерно. Физиологичните спрейове предоставят отлични резултати и могат да се окажат ефективни, като помагат за понижаване на симптомите на алергия и други проблеми със синусите.

Няколко лъжички мед, произведен от пчелите във вашия регион може да помогне за облекчаване на алергиите. Пчелният прашец, извлечен от от цветчета е ефективен при дразнещите ефекти на цветния прашец.

За съжаление има малко научни доказателства в подкрепа на това твърдение. Въпреки че проучване през 2011г. във Финландия, в което при редовна консумация на мед и прашец са постигнати скромни, но окуражаващи резултати, друго по-ранно изследване в САЩ установява, че медът не помага при симптоми на алергия.

HEPA филтри

Висока ефективност за пречистване на въздуха, чрез (HEPA) филтри понижава симптомите на алергии, причинени от алергени и други летателни дразнители като например домашни любимци и прах. Преносимите почистващи въздушни HEPA филтри могат да пречистват въздуха в спалните и други затворени пространства. Има системи за цялата къща като HEPA филтрите се включват към отоплението, вентилацията и климатизацията.

Климатиците също могат да помогнат за чист въздух, казва д-р Греъм. Те отстраняват влагата от въздуха и пода, чрез което ограничават развитието на мухъл и плесен, който може да доведе до алергии.

Билки и добавки

Няколко билки и хранителни добавки-включително спирулина и хидрастис са изследвани за облекчаване на алергиите. Растителния екстракт от храста „Лечебна овчарка“ (Butterbur), който се смята за причина за понижаване на възпаленията на дихателните пътища има най-добри резултати. В няколко клинични проучвания, ръководени от швейцарски изследователски екип, храстът доказано облекчава симптомите, като резултатите могат да се сравнят с тези от употребата на антихистамин, фексофенадин и цетиризин.

Д-р Греъм предлага на своите пациенти бромелаин, вид ензим, намиращ се в ананаса, който понякога се използва за ограничаване на възпалението след операция на синусите. „Той намалява отока и подобрява дишането“, казва д-р Греъм.

Вземането на душ

Всеки знае впечатляващата способност на горещия душ да успокои синусите и ясните носни проходи, въпреки че е ефекта е временен. Но душове предлагат допълнително предимство за хората страдащи от пролетни алергии. Бързото изплакване след като сте прекарали известно време на открито може да помогне да премахнете алергените от вашата кожа и коса, без да ги разпространите по дрехите, мебелите, калъфките за възглавници и други повърхности.

Това правило е задължително, особено ако сте били в градината. „Американската академия по алергология, астма и имунология“ препоръчва да почиствате обувките и дрехите си и да си вземете душ незабавно, ако сте извършвали плевене, подрязване или засаждане.

Евкалиптово масло

Силния аромат на евкалиптовото масло може да помогне да се отворят синусите и носните проходи д. Някои изследвания показват, че етеричното масло, извлечено от листата на дървесината на евкалиптовото дърво има противовъзпалителни и антибактериални свойства, ментолът е усещане, което може да помогне и да направи дишането по-лесно.

Опитайте се да добавите няколко капки масло в чиния с димяща вода или на седнете пода на банята и го нанесете директно върху кожата си.