Хъркането е един от най-неприятните моменти от съвместния живот с друг човек. Обикновено не представлява проблем за хъркащия, но в дългосрочен план може да се влоши. Обикновено, хъркащите са мъжете, а доста по-рядко – жените.

Хъркането може да се дължи на много фактори. Днес ще ви запознаем с някои от въможните причини и ще ви предложим начини да се справите със състоянието.

Какво представлява хъркането от медицинска гледна точка?

Хъркането, или известно още, като ронхопатия е съвкупност от звуци, получаващи се от вибрации в тъканите на горните дихателни пътища. Когато мускулите на гърлото и на езика са прекалено отпуснати, преминаването на въздушната струя се затруднява. В следствие на това, тъканите на небцето и фаринкса започват да вибрират.

Звукът, обикновено, идва през носа или устата.

Когато хъркането е леко и проблемът не е сериозен, то няма никакво здравословно отражение върху човека. По-сериозното хъркане може да е породено от сънна апнея, да навреди на качеството на съня и, дори, да е симптом на хронични заболявания.

Ронхопатията може да причини увреди и удебеляване на каротидната артерия, което да породи и други сърдечно-съдови проблеми.

На какво се дължи хъркането?

  • Излишни килограми – Излишните мазнини могат да се инфилтрират в тъканите на горните дихателни пътища, поради което потокът въздух при вдишване се затруднява.
  • Злоупотреба с алкохол – Установено е, че под въздействие на алкохола мускулите на гърлото се отпускат. Поради това, хъркането е особено характерно за хора, изпиващи по-голямо количество алкохол вечер.
  • Позата на сън – Специалистите по съня са забелязали, че спящите по гръб са с около 40% по-застрашени от ронхопатия. Това се дължи на факта, че при спането в тази поза за дълго време, езикът се измества назад и пречи на въздушната струя да преминава спокойно.
  • Аномалии на челюстта – При някои хора, този проблем се дължи на структурата на челюстта им. Когато долната челюст е изместена назад, нормалното дишане по време на сън се нарушава.
  • Лекарства – Някои респираторни лекарства дават страничен ефект, който може да е причина за хъркането.

Има ли начин да се справим с проблема?

Може би след като сте прочели причините си давате сметка, че има някои неща, които може да коригирате в начина си на живот. Отслабването и редуцирането на алкохола биха дали доста положителен ефект върху съня ви (и този на вашия партньор).

Изпробвайте да спите на една страна. Добър вариант за тази цел е да сложите допълнителна упора на гърба си, която да ви попречи да заставате по гръб.

Съществуват специални протези и хирургични интервенции, които могат да са от полза, при по-тежки състояния.