Ако скоро сте научили голямата новина, най-вероятно се чудите дали е нужно да променяте нещо от начина ви на живот. Някои жени започват да се отдават напълно на желанията за сладко или вредна храна, хранят се безразборно, оправдавайки се с хормоналния дисбаланс.

Други пък в стремежа си да не покачат много килограми, започват да се лишават от храна. И двете крайности са вредни и могат да навредят както на бебето, така и на вас.

Днес ще разберете кои храни са най-добри за този период и кои са важните за вас микро- и макроелементи.

Фолиева киселина

В естествен вариант, тя се намира в храните под формата на фолат. Приемът на естествен фолат с храната е жизненоважен за здравето на детето. Той спомага за образуването и развитието на червените кръвни телца, поддържа функцията на централната и периферната нервна система и редуцира риска от спина бифида.

Храни, богати на фолат са: спанак, авокадо, аспержи и, общо взето, по-голямата част от зелените плодове и зеленчуци.

Калций

Калцият е изключително важен елемент за правилното развитие на бебето и благосъстоянието на майката. Предполагаме сте наясно, че той може да се набавя от млечните продукти.

Добро количество калций се открива, още, в боба, лещата, спанака. Кайсиите и смокините също са богати на калций. Интересно е, че в четвърт чаша суров сумам се съдържа близо 40% от необходимата дневна доза калций.

Йод

Липсата на йод в храната може да доведе до сериозни последици за бебето. Щитовидната жлеза на бебето се развива и започва да функционира през втория триместър. За правилното ѝ функциониране е необходим йод, който майката трябва да осигури в достатъчни количества.

Освен, чрез добавки, йодът може да се набавя чрез морската или Хималайската сол, чрез боба, морските продукти, картофите и др. Йодираната сол, обаче, си остава най-сигурното средство за набавяне на йод – препоръчваме ви да я добавяте към вече готови ястия и да я съхранявате в добре затворени солници.

Магнезий

Магнезият е важен елемент за всички мускулите, а матката също е мускулест орган. Освен това, магнезият спомага за правилното развитие на опорно-двигателния апарат на бебето.

Установено е, че най-много магнезий се открива в ядките, тиквеното и слънчогледовото семе.

Желязо

Недостигът на желязо може да бъде много опасен на майката, тъй като по време на бременността потребностите са завишени. Препоръчително е желязото да се набавя чрез месо и риба, тъй като там то се усвоява лесно от организма.

Все пак, зеленчуците и плодовете не бива да бъдат изключвани, от което и да е хранене през деня, тъй като в тях се съдържа витамин С – благодарение на него желязото се усвоява по-пълноценно от организма.

Фибри

Може би сте чували, че фибрите са чудесни за забързване на метаболизма и отслабване. Растителните влакна, обаче имат много по-съществена роля, а именно да поддържат здрави стомаха и червата. Освен това, когато си набавяме достатъчно фибри предотвратяваме запека, от който много бъдещи майки се оплакват.

Фибрите се съдържат основно в пълнозърнестите продукти, плодовете, зеленчуците и бобовите култури.

Бета каротин

Бета каротинът е предшественик на витамин А. Този витамин и мощен антиоксидант, борещ се срещу свободните радикали, а освен това укрепва и костната структура на бебето.

Храните, богати на това вещество са най-вече морковите и тиквата. Бета каротин се открива и в мангото, което, обаче е по-трудно да си набавим по нашите ширини.

Витамин К

Витамин К е съществен микроелемент, участващ при кръвосъсирването. Той е много важен за майката, особено при самото раждане.

Витамин К се среща главно в спанака, броколите, зеления фасул и пълнозърнестия хляб.

Витамин В12

Този микроелемент участва при оформянето на миелиновите обвивки на нервите. Този процес започва да се осъществява в третия триместър от бременността.

Най-добрите източници на витамин В12 са месото и животинските продукти – телешко, пилешко, заешко месо, яйца, кисело мляко, сьомга и др.

Витамин D

Мастноразтворимият витамин D стана особено „популярен“ по време на пандемията от Covid-19 като мощен имуностимулатор. Освен това, той е изключително важен за формирането на здрава костна система при бебетата.

Сигурно сте наясно, че витаминът се образува в тялото ни посредством слънчевите лъчи. През студените месеци, обаче, излагането на слънце се случва рядко, а и не са много почитателите на дългите разходки през зимата.

Затова е особено важно за бременните през есента и зимата, да се набавят достатъчно от този витамин. Освен, чрез таблетки и капки, витамин D е рапространен и в морските храни.

Според специалисти, един от най-богатите източници на витамин D е рибата треска и, по-конкретно, маслото от нейния черен дроб. Други източници на микронутриента са сьомгата, скумрията, хайверът и рибата тон.

Макар и в по-малки количества, витамин D се съдържа и в непреработеното мляко и яйцата.

Мазнини

И, по-конкретно, ненаситените мастни киселини. Такива са Омега-3 мастните киселини, които са необходими през всички етапи от живота ни.

Те са необходими, най-вече, за правилното развитие на мозъка на бебетата. Добри източници на омега-3 са „мазните“ риби и ядките.