Подутите клепачи са изключително често срещан симптом при блефарит, различни видове алергия, прекаляване с храната при развита някаква непоносимост, конюнктивит, ечемик и куп още други болести, за чието съществуване е възможно дори да не подозирате. Резултатът обаче е налице – зачервени, подути или увиснали клепачи.

Как да се справим с подобен проблем? По-сериозни ли са нещата отколкото изглеждат и какво да правим ако те вече така и така изглеждат достатъчно сериозни?

И макар че нищо не може да замени консултацията със специалист е добре да вземем някакви бързи мерки, щом забележим подобна промяна в клепачите си.

Какво първо трябва да направим, за да облекчим проблема?

На първо място, най-важното е да открием къде се корени проблемът или с други думи, да намерим причината за него. Дали това е заболяване, което сме развили без сигурно дори да разберем или нещо, което сме направили на предишния ден, което да е могло и следователно да е, оказало подобен ефект върху здравето ни, невинаги е по силите ни да преценим сами, затова е препоръчително да се консултираме със специалист, както вече уточнихме в горните редове.

Но ако все пак нямаме тази възможност, но имаме някакви предположения е добре да предприемем мерки възможно най-бързо, според тези наши предположения, стига да сме сигурни, че няма да навредят по никакъв начин на здравето ни.

Какво представляват най-често срещаните болест и кои са най-ефективните методи за борба с тях?

1. Блефарит

Това е може би най-често срещаната причина за подути и зачервени клепачи. Наблюдава се още сърбеж и лющене на кожата. Клепачът се възпалява, зачервява и подува значително, така че в много от случаите ограничава зрението и функциите на засегнато око.

Бактериите са причината за неговата проява, затова е силно препоръчително да отделите повече време за почистването на клепачите и очите си, особено ако носите грим.

В никакъв случай не си позволявайте да си лягате и да заспите със спирала за очи, очна линия, молив за очи и др. подобни, защото силно засилвате възможността да се събудите на сутринта с подути очи. Топлите компреси с щадящи видове сапуни и шампоани, подходящи за бебешка кожа, също са от полза при такива случаи.

Това е най-разпространеният вид блефарит, но има и по-сериозни и по-тежки случаи, при които се налага дори лечение с антибиотици, така че ако имате съмнения, че вашият е такъв, прибегнете до по-сериозни мерки.

2. Ечемик

Ечемикът е заболяване, което отново се свързва с доброто поддържане на чистота около очите. Той почти не се различава от блефарита, но характерна за него е появата на гнойник.

Обърнете засилено внимание на имунната си система при случаи на ечемик, както и на поддържането на лична хигиена.

3. Пиелонефрит

Подуването на очите е един от най-характерните симптоми за пиелонефрита – инфекциозно заболяване, при което се увреждат бъбреците. В повечето случаи, причини за появата му са бактериите.

Тук сериозно внимание трябва да се обърне не само на клепачите – заболяването се лекува чрез антибиотици, а също така и е необходима специална диета и така наречен постелен режим.

Проблемите с очите и клепачите са предизвикани обаче най-често от недостатъчно добра лична хигиена и слаба имунна система. Това са едни от най-често засяганите органи и е задължително да им обърнем нужното внимание, преди да е станало прекалено късно!