Според статистиката през последните 15-20 години броят на разводите постоянно нараства. Причините за разрив в отношенията може да са множество – изневери, неоправдани очаквания, лошо финансово положение и алкохолизъм и т.н.

Не е важно каква е била причината за развода, основното в тази ситуация е да се справим със стреса и да намерим сили да живеем щастливо оттук нататък.

Начини за справяне със стреса след развод

Контрол над емоциите

След развода, дори и да е по ваша инициатива, не може да се избегне цялата гама от емоции. Това може да е обида, ярост, гняв, в случай ако са ви изоставили.

Ако инициатор на прекратяване на отношенията сте вие, то напълно вероятен е емоционален подем в първите няколко месеца, но обикновено след това идват тъга, усещане за празнота и депресия.

Всички тези емоции са напълно естествени и са реакция на стреса. Най-важното е да не ги оставяме да ни завладеят.

Постарайте се да не заглушавате своите усещания, а просто ги преживейте. Опитайте да обясните на себе си, че рано или късно ще ви стане по-леко.

Припомняйте си и за разрушителната сила на негативните емоции. Обида или ненавист могат да станат причина за физическо и психическо здраве.

Много е важно е да простим на бившия партньор и да го оставим да си тръгне и в съзнанието. Това означава да не мислим за него всяка минута, да не спим в неговите дрехи, да не плачем над съвместни снимки.

Не следва да се таят негативни емоции, като постоянно си припомняме за това, че бившият вече няма нужда от нас.

Трябва да се опитаме да се научим да получаваме удоволствие от това, което вече имаме – деца, здраве, работа, отлични приятели.

В случай на изневяра от страна на партньора някои жени започват коварни планове за отмъщение на бъдещия мъж или на неговата нова половинка.

Но подобни мисли и действия няма да доведат до нищо добро, те просто постепенно ще изсмучат вашата енергия, изтощавайки жизнените ви сили, младост и здраве.

Най-доброто отмъщение на бившия мъж е щастието без него.

Още няколко начина за намаляване на стреса след развод

За да не продължи стресът от развода няколко години, трябва да опитаме да научим как да се справяме с него.

Не се страхувайте да молите за помощ, ако не се справяте сами. В идеалния случай създалата се ситуация следва да се обсъди с психолог, който правилно ще насочи емоциите в необходимата посока.

Но можете да се доверите на добра приятелка, която е готова търпеливо да ви изслуша и да ви подкрепи.

Ако нямате толкова близка, то сред роднините все ще има човек, на когото се доверявате и можете да си „излеете душата”, дори и да поплачете заедно на чаша чай.

Още един начин за намаляване на стреса след развод – това е движение. За да не задържате негативната енергия, е добре да се практикува някакъв спорт.

Това може да бъде плуване, фитнес, йога и дори танци. Ако не разполагате с възможност да плащате на фитнес, бягането в парка е отлична алтернатива.

Редовните физически натоварвания правят чудеса с емоционалното състояние на човек.

Механизмът е повече от елементарен – по време на занятия със спорт се образуват естествени антидепресанти – ендорфини, които носят успокоение, усещане за щастие и за отпускане.

Физическата активност повишава и самооценката и увереността в собствените си сили. Какво не стига толкова след развод.

Хоби – отличен начин за справяне със стреса и емоционалното напрежение. Няколко приятни варианта за прекарване на свободното време:

  • Кулинария – това е творчески процес, който може да създаде необходимата нагласа и да окаже психотерапевтичен ефект. Повечето хора се успокояват с готвене след работа и може да помогне за справяне с неприятните изживявания след развода.
  • Рисуване и ръкопис – не е важно дали можете да рисувате, хартия, молив или боя помага за отпускане и за потапяне в света на позитивизма. Опитайте преди лягане да попишете, и без да се усетите, ще изпаднете в състояние на медитация.
  • Фотографиране – отлична психотерапия. Хващате обектива и улавяте позитивните и прекрасни моменти от живота. Снимайте милите котенца, искрените детски усмивки, първото цвете рано пролетта, това ще ви потопи в положителни емоции.