Международна група кардиолози от Тайван и САЩ смятат, че рисковете от продължителен прием на ниски дози аспирин мозъка надминават възможните ползи, тъй като се повишава значително риска от кръвоизливи.

Аспиринът заплаха за кръвоносната система

При изследвания учените обединяват и анализират резултатите от 13 клинични изпитвания от приема на ниски дози аспирин от възрастни пациенти без проблеми със сърцето или с кръвоносните съдове.

Оказва се, че при такива хора рискът от кръвоизлив в мозъка нараснал с 37%.

Заплахата все пак оставала ниска – увеличаването на рисковете съставлявало 2 случая на кръвоизлив в мозъка на всеки хиляда човека.

Ако човек не влиза в групата с повишен риск от развитие на инсулт и на други сърдечно-съдови заболявания, то няма необходимост от създаване на допълнителни опасности.

Според данните от 2-те изследвания, при представителите на азиатските националности редовният прием на ниски дози аспирин още повече повишава риска от кръвоизливи в мозъка – с 84%.

Учените обясняват, че съществуващата заплаха от кръвотечение при прием на малки дози аспирин е известна отдавна.

В миналото ползата от нейния прием превишавала потенциалната вреда. А днес понижаването на вероятността от развитие на първия инфаркт или инсулт и други сърдечно-съдови заболявания е възможно и по друг начин.

 Медицината постигна значителни успехи в областта на контрол на артериалното налягане и нивата на холестерол в кръвта.

Кога не трябва да се пие аспирин

Затова тези, които нямат изразени сърдечни-съдови заболявания, няма нужда да пият аспирин „за всеки случай”, тъй като повишават общия здравен риск.

Следва да се съсредоточим върху начините за контрол на кръвното налягане, кръвна захар и холестерол в кръвта, здравословно хранене, редовна физическа активност и справяне с вредните навици.

Тези препоръки не се отнасят към тези, които имат вече в анамнезата инфаркт, инсулт, атеросклероза със значително свиване на коронарните артерии и на други големи кръвоносни съдове.

Те трябва да си продължат по-старому и да приемат аспирин. При тях ползата от пиенето на аспирин надвишава вредата под формата на нараснал риск от кръвотечения.