За тези изненади на съдбата трябва да сме подготвени предварително.

Как тези съвети могат да ни спасят в критична ситуация

1.Мозъкът НЕ може да е в смартфона и да следи случващото се

Повечето от нас си мислят, че ходенето по улицата е нещо, което е обичайно и не изисква концентрация, както яденето на сандвич. Тогава защо не използваме времето, през които се придвижваме от спирката до дома за чат в социалните мрежи?

Всъщност човешкият мозък не може едновременно да обработва 2 независими потока от информация. Концентрира се само върху един от тях във всеки един момент.

Да, способността за бързо превключване създава усещане за мултитаскинг, но всъщност това не е така. И ако сандвичът, за тези няколко секунди, през които сме съсредоточени върху смартфона, няма да избяга никъде, то навън за толкова кратко време може да ни удари кола, велосипедист или да се сблъскаме с друг минувач.

2.Огледалата за задно виждане не дават реална картина

Важно е да се знае, че страничните огледала на автомобилите специално се произвеждат леко изпъкнали. Това се прави, за да може шофьорът да вижда по-голямо пространство, т.нар. сферична картина.

Това свойство на огледалата обаче има и недостатък – те намаляват отразените обекти, прави ги визуално по-отдалечени. Помнете, че преди извършване на маневра движещият се отзад автомобил може да е много по-близо до вас, отколкото изглежда.

3.Не яжте сняг вместо вода, ако няма нужда от това

Ако сте на преход в планината, се прибягвайте до ядене на сняг вместо пиене на вода. Тялото ни изразходва много енергия за преобразуване на вещество от едно състояние в друго, затова може да се стигне до бързо преохлаждане на организма.

Използвайте сняг вместо вода само ако жаждата вече е много силна, а всички чешми наоколо са замръзнали или няма такива.

4.При задавяне - метод на Хаймлих

Методът на Хаймлих – това е един от ефективните начини за оказване на спешна помощ, който се прилага само в случаите на задавяне с храна или някакъв предмет и което води до задушаване.

В класическия вариант този метод изисква помощ на друг човек, но в краен случай можем да го използваме и сами.

За тази цел едната ръка се свива в юмрук и се слага малко под ребрата, но над пъпа. Другата ръка се слага върху другата за подсилване.

Прави се силен тласък по посока навътре – към гръбначния стълб и леко нагоре. Повтаряйте, докато не се избавите от заседналия предмет.

5.Силни антихистамини при пътуване до екзотични места

Дори и да се чувствате напълно здрави и никога да не сте изпитвали пристъпи на алергия, не забравяйте да си вземете за пътешествие опаковка на някакво лекарство, което е с действие на антихистамин.

Има вероятност новата обстановка, храна, растителност и насекоми да предизвикат алергична реакция.

6.В екстремна обстановка спомнете си правило №3

Когато попаднете в екстремна обстановка, най-важното е правилно да поставят приоритети и да се решават проблемите по реда на тяхната важност.

За тази цел следва да се помни правило №3. То гласи, че средностатистически човек може да оцелее 3 минути без въздух, 3 часа без кръв – в условията на екстремни метеорологични условия, 3 дни без вода и 3 седмици без храна.

7.Обърнете се към конкретен човек при нужда от помощ

Виждали сте навярно ситуации, когато с човек на оживено място се случва нещо лошо, например, сърдечен пристъп, и всички гледат безучастно, не правят нищо да му помогнат.

Това се обяснява с добре известния феномен, когато тълпа хора не е в състояние да предприеме никакви действия, защото всеки си мисли, че някой друг всеки момент ще се намеси и ще реши проблема, като окаже помощ.

Затова ако ви е необходимо спешно помощ, изберете един човек и се обърнете лично към него. В този случай е много по-голяма вероятността да получим съдействие, отколкото ако се обърнем към всички или пък мълчим, надявайки се на съчувствие от тълпата.