До началото на зимата има малко повече от месец, и макар синоптиците да обещават още поне 2 седмици приятно и топло за сезона време, много от нас вече са се настроили да се оплакват от снега, вятъра и почти денонощната тъма.

Но Кари Лейбовиц, асистентка в Стандфордския университет, предлага да погледнем на зимата от друга страна. Тя почти година прекарала в Северна Норвегия, за да разбере как местните успяват да преживяват дългите зими.

И имайте предвид, че ние имаме много на какво да се научим от норвежците.

Зимата е вече близо, а това означава, че настане времето, когато към 17 часа ще е вече тъмно, ще е студено, а това е и периодът на депресиите.

Вие вече чувствате постоянно мрънкане под носа със и без повод? Близките няколко месеца ние ще се оплакваме от студеното време, непрекъснато ще ни е студено и ще се навличаме с тонове дрехи.

Всичко това ни кара да си зададем въпроса – а как да се справим със зимната меланхолия?

Оказва се, че проблемът не е в годишното време, а в нас самите.

До този извод достигнала асистентката от Стандфордския университет, която от август 2014-та до юни 2015 година направила проучване в град в Норвегия, намиращ далеч отвъд полярния кръг.

Толкова далеч, че от ноември до януари слънцето изобщо не се издига над хоризонта, а само за няколко минути през деня се виждат лъчите му.

Асистентката изучавала психологическото състояние на местните жители, които принципно би трябвало да изпадат в униние, защото 3 месеца на практика не виждат слънце.

Но се оказало, че мащабите на зимната депресия сред тях са много по-ниски от средните за света.

Кари питала местните защо не изпадат в униние, както правят жителите на другите държави на северното полукълбо и ние българите също и то още от есента, когато времето застуди и времето със седмици остава облачно и дъждовно.

На въпроса тя получавала отвор – „А защо ни е на нас това?“. Асистентката разбрала, че този въпрос по тези краища на света звучи абсолютно неуместно.

В далечния север на Норвегия хората възприемат зимата като подарък, а не като безкрайно мъчение.

Уроците на Крайния Север

Важен фактор за подобно възприятие за Зимата са местните общности, които са много сплотени, имат силни социални връзки, които обогатяват живота на всеки техен член.

При другите северни народи социалните връзки са също силни. Но не знаят каква е норвежката тайна.

На първо място норвежците отбелязват почти всички свои празници през зимата. Лейбовиц разказва, че местните не можели да дочакат началото на ледения сезон.

За тях няма такова понятие като лошо време, има само неподходяща дреха.

У нас с празниците ситуацията е подобна – най-големите празници са през зимата – Коледа, Нова Година, Йордановден, Свети Валентин.

Норвежците имат дума, която обозначава усещането за уют. Хората обичат да се събират заедно, да запалят свещите, да пият топли напитки и да се греят под одеялата.

В северния норвежки град има много фестивали и масови мероприятия, които осигуряват на всеки усещане за принадлежност към общността и за активно прекарване на времето.

И накрая, хората са буквално очаровани от красотата на зимните пейзажи. От ноември до януари, когато слънцето изобщо не се вижда над хоризонта, могат да се заснемат удивителни кадри.