Бягането е, може би, най-разпространената кардио дейност по целия свят и у нас. Хората го практикуват редовно с различни цели – отслабване, стягане, издръжливост, скорост, за здраве и т.н.

За ползите от него е говорено много, затова и то почти винаги присъства във фитнес програмите на трениращите от нас и активно спортуващите.

Бягането, обаче, хич не е толкова лесно, колкото изглежда на пръв поглед. Има някои неща, на които трябва да обърнете специално внимание, преди да започнете да го практикувате редовно, за да се уверите, че няма да навредите на организма си повече, отколкото ще му помогнете, защото при начинаещите този проблем е не само доста възможен, но и прекалено често срещан.

Разбира се, хората без опит при бягането са по-склонни да допускат подобни греши, но и при тези с опит, грешките са налице.

Затова е добре да сме информирани с какво може да се сблъскаме при подобна тренировка и как да го избегнем.

1. Неудобните обувки

Оставете тежките обувки у вас, когато излизате да тичате. Същото важи и за обувки, които не са точно вашия номер – стягат ви или са ви дори леко големи, които ви стискат отнякъде си или, които са с прекалено ниска ниска или лесно изтъркваща се, тънка подметка.

В списъка на неподходящите обувки за тичане влизат дори и повечето гуменки. За целта си осигурете олекотени маратонки, но не залагайте на реплики, тъй като се късат лесно. Хубаво е да имат по-дебела подметка, за да не натъртите стъпалата си.

„Дишащите“ маратонки са добър избор, тъй като позволяват проветряването на ходилата и така намаляват умората.

Наблегнете на комфорта и удобството – спортните обувки трябва да ви дадат възможността да дадете всичко от себе си на тренировката.

2. Болки в стомаха

Изключително често срещан проблем биват болките и неразположеността в коремната област. Бягането предизвиква движение вътре в нея, което може да засегне храносмилателния процес. Поради тази причина е силно препоръчително да не се бяга, и като цяло тренира, след като сте яли – според специалистите, е най-добре последният ви прием на храна да е бил 2-4 ч. преди самата тренировка.

Често срещани са и болките в областта на черния дроб, които могат да бъдат следствие на неправилна стойка, неправилна техника на тичане или неправилно дишане. Те са по-често срещани при по-начинаещите, които се претоварват повече, отколкото трябва понякога.

3. Проблеми с колената

Много често срещани са и проблемите с колената, които възникват отново благодарение на неправилна техника. Тук обаче и постилката, върху която тичате, може да има значение за някои по-чувствителни от нас – поради тази причина много бегачи предпочитат стадиона пред асфалта.

Всъщност при правилна техника е научно доказано, че повечето хора, които тичат редовно имат по-здрави стави от хората, които не тичат редовно.

Препоръчително е да правите и други упражнения за краката, които да развият мускулите ви и да си оставяте дни, в които да се отдадете на заслужената почивка.

4. Времето

Бягането навън може да има и своите недостатъци, що се отнася до климатичните условия. Тренировките в зимния студ и сняг са част от живота само на най-запалените бегачи.

Ако не искате да се отказвате от тичането, обаче, през този сезон, но в същото време нямате никакво желание да мръзнете по улиците, пътеката в залата е единствения ви избор. Веднага ще усетите някои разлики, тъй като движението й чувствително улеснява тичането, на което сте свикнали, но по подходящи начини можете да направите тренировката си и по-натоварваща – чрез интервални методи и т.н.

Все пак, да разнообразите винаги ще ви дойде добре.