От началото на епидемията с новия коронавирус по цял свят възникна сериозен недостиг на лични предпазни средства и главно на защитни маски.

Защо скоро няма да има достатъчно маски и как сами да си направим

Близо месец преди да бъде потвърден първият случай на COVID-19 у нас маските изчезнаха не само от аптеките, но и от складовете, дори и болниците не успяваха да се снабдят, въпреки сключените рамкови договори с доставчици.

Основната причина за това е, че основното производство на лични предпазни средства е изнесено в Азия, поради много по-ниските разходи.

Във времена на пандемия това се оказа изключително голям проблем, тъй като за лекари и медицински сестри, които са на първа линия в борбата с вируса, няма достатъчно маски и предпазни облекла.

Това доведе до заразяване на една немалка част от медицинския персонал в цял свят. В Италия над 10 000 са заразените с корнавирус здравни работници – лекари, медицински сестри и лаборанти, сред тях дори има и случаи на летален изход.

У нас към момента заразените с COVID-19 медицински лица са 20. Основна причина за това хората, които трябва да лекуват болните, да се превърнат в мишена на вируса, е продължаващият недостиг на лични предпазни средства.

В немалко от Центровете за спешна медицинска помощ все още работят без маски и ръкавици.

Как да си направим сами маска – подробна инструкция

Как тогава да се предпазим ние от заразяване на открити и закрити обществени места, на които е невъзможно да се спазва препоръчителната социална дистанция от не по-малко от 2 метра?

Решението е да си направим сами предпазна маска от подръчни средства, не се налага и да имаме шивашки умения, за да се справим, а само начални умения, на които обикновено децата се научават в часовете по Трудово обучение в прогимназиалния етап на образованието - 4-7 клас. У нас  образованието до 10-ти клас е задължително, затова всеки от нас знае поне малко как да шие. 

Това, от което имаме нужда, за да си направим предпазна маска, е стара памучна тениска, която не използваме, ластик, няколко карфици, шивашки метър, тебешир и ножица + игла и конец. И най-важното няколко мокри кърпички, които ще са филтърът и основата на предпазната маска от плат.

Първото, което трябва да направим, е с шивашкия метър, да измерим разстоянието между двете ни слепоочия, за да знаем каква да е ширината на плата, който да изрежем от тениската.

След това трябва да вземем мерки за височината на маската, като за тази цел измерваме разстоянието от на нивото на очите до около 4-5 см под брадичката. Препоръчително е да си запишем на един лист тези мерки.

И пристъпваме към изрязването на плата, който ни е необходим, затова ще ни потрябва тебешир, за да очертаем на тениската мерките, които сме си записали на лист или сме запомнили.

Изрязваме от тениската две парчета плат, които трябва да са под формата на правоъгълник. При почти всички хора разстоянието от началото на лявото до другия на дясното слепоочие е по-малко, отколкото от нивото на очите до под брадичката.

Отваряме пакета с мокри кърпички и изваждаме 2-3 от него, като ги оставяме да изсъхнат и след това ги поставяме между двата правоъгълника плат от тениската с размерите на маската.

Повечето от мокрите кърпички са от изкуствена материя, нетъкан текстил или полиестер, затова могат да се използват много дълго време, без да влошат сериозно качеството си.

Доказателство за това е, че изхвърлените в природата мокри кърпички остават непроменени с години, независимо от атмосферните условия. Разграждането им отнема няколко десетки години.

След това поставяме карфиците на 1-2 см под краищата на двата слоя плат и мокрите кърпички, които ги закрепват и зашиваме.

За тази цел можем да използваме шевна машина или игла и конец,които можем да си набавим от почти всеки магазин за домашни потреби за няколко лева.

Преминаване към ластиците, мерим и изрязваме с размер равен на ширина на слоевете плат и зашиваме на лявата и дясната страна. Маската е готова.

Защо маската трябва да се глади и от какво пази

Преди да си я сложим, е добре да изперем с топла вода и сапун на 40 градуса и след това да я изгладим, при което се вдига температура до 170 градуса, което унищожава всички вируси и бактерии. И да повтаряме процедурата всеки ден.

Според информация в ръководството на Националната здравна комисия на Китай за борба с коронавируса, температурата, на която вирусът спира да е заразен е около 56 градуса.

Маската от плат ще ни предпазва от заразяване по въздушно-капков път, когато сме в обществения транспорт и в магазина, както и на други места, на които струпването на много хора на малко разстояние, не може да се избегне.

Ефективността ѝ по данни на Националния оперативен щаб се равнява на 80-90% от маските със сертификат ffp2 и много по-висока от тази най-обикновените ffp1, които пропускат 50% от издишвания въздух.