Възможно е да загубим цялото си време в безпокойство за чуждото мнение, а можем да станем и по-умни и да си спестим много нерви.

Защо ни вълнува чуждото мнение

Всеки човек иска да се хареса на другите, мечтае да бъде привлекателен в очите на околните.

Повечето постоянно следят своите профили в социалните мрежи, като пресмятат харесвания и коментари. Да се харесаме на другите, това е нашето желание, което идва заедно с появата ни на бял свят.

С годините и със съзряването, се учим да отделяме своите мисли и емоции от мнението на другите хора, но много от нас продължават да търсят,  а в някои случаи  и да молят одобрение на своите действия от страна на другите хора.

Това може да доведе до сериозни проблеми, особено когато се отнася за самооценка и за щастие. Неотдавна е проведено проучване, участие в което са взели 3000 души. 67% от доброволците признават, че тяхната самооценка пряко зависи от мнението на другите хора.

Реагираме основно на всичко, което ни заобикаля. Отдавна се е формирало очакване относно това как трябва да е устроен светът и как трябва да се държат хората, които го населяват.

И едно от най-стабилно обоснованите убеждения се състои в това, че знаем как другите трябва да реагират на нас, на нашия външен вид и на поведението ни.

Преди около 100 години социологът Чарлз Кули извежда теорията за огледалното АЗ, същността на която е в следното:

„Не съм това, което мисля за себе си, и не съм това, което другите мислят за мен. Аз съм това, което другите мислят за мен”.

Това още веднъж показва какво голямо значение отдаваме на мнението на околните. Но забравяме, че другите хора често ни съдят въз основа на своя отминал опит, навици, усещания – всичко това, което няма никакво отношение към нас.

Затова основавайки се на самооценката и на мнението на другите хора е много ненадеждно.

Когато напълно разчитаме на оценката на другите хора, се стараем всячески да им угодим, да се издигнем в техните очи и в крайна сметка да не загубим своето аз.

Има обаче и добра новина – по силите ни е да прекратим всичко това. Възможно е да си станем самодостатъчни  и да не се съобразяваме с другите, да гадаем как те оценяват всяка наша крачка.

Как да не се вълнуваме, заради чуждото мнение

Напомняйте на себе си, че повечето не мислят за вас изобщо

По-малко бихме се безпокояли за това какво другите мислят за нас, ако знаехме колко рядко те го правят.

Нищо не може да бъде по-близо до истината от това изказване. Другите хора имат по-важни неща да правят, отколкото да стоят и да си мислят за нас.

Ако ви се струва, че някой мисли недобре за вас, мислено ви критикува, спрете се, това може да е игра на вашето въображение.

Може би това е просто илюзия, която се подхранва от вътрешните ни страхове и неувереност в себе си.

Ако постоянно се занимаваме със самобичуване, това ще се превърне в реален проблем, който ще ни отрови живота.

Мислете с главата си

Стойте и в спокойна обстановка помислете за това какво място в живота ни заема чуждото мнение. Размислете за ситуациите, в които оценките на другите са значими за нас. Определете как да реагирате на тях

Ако разберете, че оценките и мненията на другите определят самооценката ни, то замислете се как можете да промените модела на поведение.

Кажете сами на себе си „Вместо отново да разчитам на другите, ще се науча да слушам и да чувам собствените си мисли и да мисля единствено с главата си”.

Да се научим да отсяваме ненужния шум, да отделяме зърното от плявата. Колкото по-често  постъпваме така, толкова повече, това ще се превръща в навик.

Крайната цел на всичко това е, да не позволяваме на другите да определят що за човек сме и как да живеем. Разберете, че това никога няма да ни накара да се чувстваме по-нисши, ако сами не му дадем тази власт.

Почувствайте се свободни – не се стремете да научавате какво другите мислят за вас

Когато хората започнат да излагат своите творения пред публика, например, да си водят блог, те често се вълнуват дали другите ще ги харесат.

Още повече те започват да се притесняват, когато разбират, че на другите не им е по вкуса тяхното творчество.

Докато в един прекрасен ден те не разберат колко много сили и енергия губят за тези болезнени преживявания.

Така ще си създадат нова мантра, която ще повтарят ден след ден:

Това е моят живот, това е моят избор, моите грешки и моите уроци. Не трябва да ме е грижа какво мислят другите за нас.

Обърнете внимание на това, което е наистина важно

Хората винаги мислят това, което искат. Не можем да контролираме мислите на другите. Дори и да избираме своите думи и сме с превъзходни маниери, това не означава, че ще бъдем добри за всички.

Всичко може да се изтълкува много неправилно и всичко да се обърне.

Това, което е наистина важно, да оценяваме сами себе си. Затова приемайки важни решения, да се стараем на 100% да бъдем верни на своите убеждения и на ценностите си.

Никога не се страхувайте да постъпвате така как смятате за правилно.

Започнете с това като изброете 5-10 качества, които са важни за вас. Например:

  • Честност;
  • Самоуважение;
  • Самодисциплина;
  • Състрадание;
  • Ориентация към успех и т.н.

Ако си водим подобен списък, то много по-рядко ще приемаме непремерени решения, ще имаме система от принципи и в крайна сметка ще се уважаваме за това.

Спрете да мислите, че това да не се харесвате на другите, е краят на света

А ако не им харесам? А ако човек, който не ми е безразличен, ми отговори с отказ? Тези и други въпроси твърде много измъчват хората. Запомнете, ако човек, който цените, не ви хареса, това не е краят на света.