От Центъра за превенция на инсулт и на деменция към Университета Оксфорд твърдят, че повишеното кръвно при хора на средна възраст може да е свързано с обширно увреждане на главния мозък в напреднала възраст.

Как високото кръвно може скрито да уврежда главния мозък

До тези заключения стигат изследователи по резултатите от изследване на 37 000 души на възраст от 40 до 69 г., които били регистрирани в Британската Биобанка за периода от март 2006 г. до октомври 2010 г. и преминават медицински изследвания, сред които ЯМР сканиране на главния мозък в периода от август 2014 г. до октомври 2019 г.

Учените се интересували от случаите на хиперинтензивност на бялото вещество на главния мозък, така се наричат ярките области, добре забележими при ЯМР, които сигнализират за увреждане на малките кръвоносни съдове в мозъка.

Областите на хиперинтензивност на бялото вещество на главния мозък с възрастта стават повече, те са свързани с повишен риск от развитие на инсулт, деменция, депресия и други.

Хиперинтензивността на бялото вещество на главния мозък се открива при всеки втори над 65 г. и при повечето хора над 80 г.

И както показват изследванията вероятността от тяхното образуване се повишава, ако човек на средна възраст е с повишено артериално налягане.

По какво се следи за увреждането на главния мозък

Установено е, че по-голяма хиперинтензивност на бялото вещество на главния мозък при възрастните е свързано със систоличното налягане във времената на тяхната средна възраст.

Още по-силна връзка с установена за диастоличното налягане, особено на възраст до 50 г. – дори и да се касае за пределните показатели на нормата.

Според проведените разчети, на всеки 10 мм живачен стълб систолично налягане, делът на хиперинтензивността на бялото вещество на главния мозък нараства с 1,126 пъти, а на всеки 5 мм живачен стълб диастолично с 1,106 пъти.

Така повишеното кръвно на възраст от 40 до 50 г. е свързано с по-обширно увреждане на главния мозък в напреднала възраст.

Това означава, че трябва да започнем да контролираме кръвното от по-ранна възраст, да чакаме да станем на 60-70 години.

Разбира се, не трябва да се вторачваме в показателите на апарата, и да бързаме да приемаме лекарства.