Всички знаят, че студеният сезон и изпитание за дихателните органи. Това означава ли, че през пролетта хората със отслабени бели дробове няма от какво да се боят?

Нито през пролетта, нито през лятото белодробните болежки не се поставят на пауза, особено хроничните.

Причината за обострянето на астмата и на хроничната обструктивна белодробна болест – ХОББ, са най-разпространените заболявания на белодробната система, това могат да са фактори, които не са пряко свързани със сезонността – замърсяване на околната среда, алергени, гъбички, прах, плесен и други.

Така че обострянето са вероятни и през пролетта.

Как белодробните болести стават хронични

Как болестта става хронична? Колко остри заболявания трябва да се прекарат?

Острите вирусни заболявания, бронхити, пневмонии, невинаги водят до хронични респираторни патологии.

Хроничните заболявания най-често се развиват, заради генетична предразположеност.

Например, проявления на бронхиална астма могат да се появят след контакт с алерген могат да се появят след контакт с алерген или първият след прекарана вирусна инфекция.

Хроничната обструктивна болест на белите дробове прогресира постепенно, обикновено под влияние на тютюнопушенето.

Първоначално протича безсимптомно, след това възниква кашлица и задъхване, към които болният се приспособява и ги възприема като вариант на нормата, затова медицинска помощ се търси винаги в доста напреднал стадий на заболяването.

Помага ли ранното търсене на медицинска помощ

Известно е, че хроничните заболявания е невъзможно да се излекуват. Ранното поставяне на диагнозата обаче предполага ранно начало на лечението, което позволява от самото начало ефективно да се контролира болестта.

Благодарение на това човек живее на практика обикновен живот, който не се отличава от на здравите хора.

Откривайки провокиращи фактори, които предизвикват обостряне на астмата, пациентът може да се предпази от тях.

В случаите, когато е избягването на контакт с алергена, е невъзможно – прашец от растения, акари и т.н., може да е показна алерген-специфична имунотерапия, поставяне на нарастващи дози алергени.

При ХОББ отказът от тютюнопушене и правилната терапия помагат за забавяне на прогресирането на заболяването. Прогнозата до голяма степен от тежестта на белодробното заболяване – колкото е по-тежко, толкова повече се увеличава риска от сериозни усложнения.

При бронхиална астма, която не се лекува, може да се стигне до пристъп до задушаване. А ХОББ, по данни на СЗО, е четвърта основна причина на настъпване на смърт в света.

У нас заболеваемостта от бронхиална астма е около 9% сред децата, или около 7% сред възрастните, това са стойности, които са на едно ниво с общите световни показатели.

Разпространението на хроничната обструктивна белодробна болест е силно подценено, както по света, така и у нас, до голяма степен, заради трудното поставяне на диагноза.

Според най-оптимистичните разчети, от ХОББ страда всеки 10-ти над 40 години.

Защо невинаги се поставя правилната диагноза

С диагностиката на астма проблем не възниква. Човек, преживял пристъп на задушаване, веднага се обръща към лекар и получава потвърждение на диагнозата.

Основните симптоми на ХОББ са задъхване и кашлица с отделяне на храчки. Но за поставяне на диагноза, те не са достатъчни, необходима е спирометрия – изследване на дихателните функции.

За ранно откриване на заболяването това изследване би следвало да се препоръча на всички пушачи, тъй като в 80-90% от случаите, то е свързано с тютюнопушенето.

С какво се лекуват белодробните болести

В миналото при бронхиална астма са се изписвали таблетки и венозни инжекции с хормони. Тази терапия не само не е била достатъчно ефективна, но е можело да се провежда само в болница и е имала множество странични ефекти.

Пристъпите на астма същевременно са били причина за чести повиквания на бърза помощ. Днес повечето хора с бронхиална астма живеят съвсем нормално.

Астмата е преди всичко възпалително заболяване, затова и за нейното лечение е необходимо да се приемат инхалационни стероиди. Но тези препарати не носят незабавно облекчение, затова и понякога отказват да ги приемат и се прекалява с лекарствата за разширяване на бронхите.

Това не само предизвиква обостряне, но може да стане причина за летален изход, включително и при леко протичане на заболяването.

Резултатът от лечението зависи и от това доколко точно астматикът следва инструкциите по приложение на устройство-инхалатор.

Понякога те не се обучават на правилна техника на използване, и ефективната терапия се дискредитира от неправилното ѝ приложение.

При тежко протичане на астма, наблюдава се при 6-10% от хората, стандартното лечение не помага. Така на болните може да е показна таргетна имунобиологична терапия.

При ХОББ е невъзможно човек напълно да се избави от симптомите, но терапията за разширяване на бронхите помага за избягване на задуха и в някои случаи да се спре прогресирането на заболяването.

Помогни си сам

Популярен лозунг в миналото. Доколко обаче е ефективен при хронични заболявания на белите дробове? Подобрява ли тяхното състояние, например, правилно хранене или физическа активност?

Храненето е много важно. За формиране на белодробна тъкан и за поддържането ѝ в нормално състояние е необходимо редовно да постъпват хранителни вещества.

Известно е, че сред изтощените астенични белодробни пациенти смъртността е по-висока. Физическото натоварване при астма е доста сложна тема. Съществува т.н. астма на физическото усилие, при която натоварването може да провокира пристъп на задушаване.

Спортът на високите постижения е сериозен рисков фактор.

Неслучайно разпространението на астма сред спортисти – велосипедисти, плувци, скиори, е по-висока, отколкото при останалите хора.

Въпреки това обаче натоварване, което е консултирано с лекар с отчитане на здравословното състояние, възраст и фенотип на заболяването, при астма позволява да се подобри и състоянието, както и прогнозите на пациентите.

Здравословния начин на живот е важно допълнение към лекарствената терапия, но не я замества, затова и не трябва да се разчита само на собствени сили.

Белодробните заболявания увеличават риска за общото здраве на организма, затова трябва много да се внимава и всичко, което се практикува като физическа активност да е строго дозирано.