Спирането на кофеина води след себе си редица болезнени симптоми. Колко тежки ще бъдат те, зависи от генетичната предразположеност, от вашата лична чувствителност и от общото ви здравословно състояние.

Но не се притеснявайте - отказването на кафето може да бъде по-лесно, отколкото си мислите, ако следвате някои малки инструкции за справяне.

Номер едно от симптомите при преустановяване на пиенето на кофеинови напитки е главоболието. Това е най-неприятният от всички симптоми в целия процес. Главоболието ви действа по начин, който ви прави неспособни да се справяте с ежедневните си задължения.

Ярката светлина ви дразни и го влошава още повече, изчезва способността за концентрация. Готови сте на всичко само и само да се почувствате по-добре.

Най-вероятно първото, което ще ви дойде на ум, ще е да ползвате някое от многото лекарства в аптеката, които лекуват главоболие, но внимание - повечето те тях съдържат именно кофеин, така че това не е решение.

Какво отключва главоболието?

Кофеинът оказва силно влияние върху кръвоносните съдове в мозъка. Те се свиват силно, намалявайки количеството на кислорода, който достига до мозъка, с около 30%.

Резултатът е силно увеличено количество кислород към мозъка и болезнено главоболие. Разбира се, това, макар и неприятно, не е опасно, защото именно по-голямото количество кислород е нещо, което всички ние бихме искали.

Намерете време за почивка

Спирайки кофеина, вие ще имате нужда от малко повече почивка за да може тялото ви да се възстанови. Най-вероятно ще изпитате симптоми като силна умора и изтощение.

Не забравяйте, че съвсем скоро няма да се нуждаете от кофеин за да се събудите.
Кофеинът изкуствено увеличава производството на кортизол - хормонът, който ви кара да се събудите сутрин.

След спирането на кофеина, на вашите надбъбречни жлези ще им трябва известно време, за да регулират производството на кортизол и тогава ще можете да се събуждате без да ви е необходима сутрешната чашка от топлата напитка.

Билкови и хранителни добавки

Намалена бдителност, мозъчна замъгленост и неяснота на мисълта, неспособност за концентрация и усещане за липса на благополучие, включително раздразнителност и депресия, са неразделна част от процеса на спиране на кафето.

Има не малък брой билкови и хранителни добавки, които могат да ви подпомогнат с възстановяването и да направят прехода по-лесен.

Някои хора споделят, че изпитват грипоподобни симптоми, болки в мускулите и дори повръщане. Ето защо ние ви препоръчваме да намалите кофеина постепенно и при нужда да се възползвате от всичко, което може да ви е от ползва в билковата аптека.

Не е толкова страшно, колкото си мислите

Докато страхът от неприятните симптоми държи хората зависими в продължение на години, добрата новина е, че можете да направите това безболезнено за 2-3 седмици с леко и неусетно ежедневно намаляване на кофеина и с помощта на чайове (например зелен и черен чай) и билково кафе.

С помощта на тези и други билкови напитки ще се откъснете по-лесно от тази зависимост и скоро ще почувствате много повече енергия, от колкото сте имали по-рано. Има не малко билки, които ще ви помогнат да се откъснете от кафето по възможно най-лесния начин.