През горещите месеци кожата ни е изложена на риск от слънчево изгаряне. Знаете ли, че ако слънчевите лъчи са увредили кожата Ви има няколко ефективни натурални начина да предотвратите болезненото усещане?

Мляко

Млякото е едно от най-добрите средства за защита от изгаряне, свойствата му са познати и използвани дори от нашите баби. Можете да използвате студен компрес, напоен с мляко или да намажете кожата след слънчево изгаряне, което ще помогне за мигновено облекчаване на болката.

Оцет

Оцетът може да се използва по няколко начина, за да успокои кожата след слънчево изгаряне. Притиснете малки кърпи напоени с оцет върху засегнатите от слънцето участъци и оставете да подействат за известно време. Разредете в една бутилка вода и оцет и напръскайте областите, които са изгорели и усещате болка и сърбеж. Ако имате вана може да добавите 2-3 чаши оцет към топлата вода. Ако решите да се доверите на този метод за облекчаване на болката не използвайте малцов оцет, а ябълков оцет или бял. Внимавайте разтворът да не попадне в очите.

Домати

Нарязан на половина домат, наложен върху кожата може да облекчи областите, в които сте получили болезнено изгаряне. Друг метод за облекчаване на неприятното усещане е, като добавите 2 чаши доматен сок в хладка вода. Смесете 1/4 чаша доматен сок с 1 1/2 чаша мътеница или каша, половин домат и малко прясно мляко и приложете върху засегнатите области.

Краставица

Този чудесен зеленчук може да осигури ефективно и бързо облекчаване на засегнатите области. Можете да наложите резенчета върху засегнатите области. Друг изпитан метод е да настържете и намачкате една краставица, а към сместа да добавите мляко и да нанесете върху кожата. Краставиците се добавят като ефективна съставка за лечение на много кожни проблеми, включително и слънчево изгаряне. Освен това те имат фантастични охлаждащи свойства.

Белтъци

В зависимост от степента на изгаряне се използват един или два белтъка, които се разбъркват и се нанасят върху кожата с помощта на памучен тампон или неизползвана мека четка за боя. Това е един от най-добрите естествени начини да се успокои слънчево изгаряне за няколко минути.

Чай

Чаят е сред най-добрите естествени болкоуспокоителни при слънчево изгаряне. Има много начини да използвате черен или зелен чай, за да облекчите състоянието си, а най-хубавото е, че може да се съхранява в хладилник. Напръскайте засегнатите зони с охладената течност или накиснете кърпа в чай и я поставете върху кожата.

Овесена каша

Има два начина да се успокои слънчево изгаряне с помощта на овесени ядки. Първият от тях е, като си вземете вана с хладка вода, към която сте добавили 2 чаши овесени ядки. Останете във водата в продължение на 30 минути. Вторият начин е като смесите суров яйчен белтък и овесени ядки. Нанесете сместа върху засегнатите области, след като пастата изсъхне, може да изплакнете с хладка вана или душ.

Царевично нишесте

Разтворете царевично нишесте в чаша хладка вода и оставете сместа около 30 минути. Можете да се смесите половин чаша царевично нишесте и половин чаша сода за хляб. Нанесете върху засегнатите области и оставете да изсъхне. Може да разтворите малко царевично нишесте в хладка вода или бутилка и да напръскате върху засегнатите от слънчевите лъчи участъци.