Най-голямата трудност в лечението на остеохондрозата се заключава в психологията на пациента. Тъй като болшинството хора смятат, че болките от различен произход, например на гръбнака, в ставите, сърцето трябва да се лекуват от лекар.

Но методиката на френски кинезитерапевти, която вече върна здравето на хиляди пациенти има съвсем друг подход. Те смятат, че само редовните тренировки помагат завинаги да се избавите от болки в гърба.

1. Не очаквайте рецидива

Хроничните заболявания на гръбнака, ставите и на кръвоносните съдове в повечето случаи са разплата за неправилната експлоатация на тялото или както сега е прието да се говори, заради неправилния начин на живот.

В последно време повечето специалисти считат моментното облекчаване на болките в гърба едва ли не за излекуване от остеохондроза.

И макар че впоследствие възникват рецидиви, а повечето хора, които ги изпитват са принудени да обличат различен вид корсети и да изпълняват препоръките на лекарите по ограничаване на физическата активност. Именно този подход към лечението се приема като удачен от повечето хора. Но нима не ви се иска да се избавите от болките в гръбнака завинаги?

2. Да укрепим амортисьора

Работоспособността на гръбнака зависи от състоянието не само на дълбоките мускули на гръбнака, но и на големите стави преди всичко на долните крайници – основите на нашата амортисьорна система. Водеща е ролята на стъпалата и на глезените. Ходилата носят върху себе си цялото тегло на тялото и затова изискват специално укрепване.

Обикновено цялата грижа за стъпалата се свежда до покупката на ортопедични стелки и направо най-добрият приятел на ставите е ортопеда. Ортопедичните стелки, разбира се, са необходими, но само при деформирано или недоразвито стъпало.

При хората със здрави стави, но със слаби мускули и сухожилия те предизвикват атрофия в бъдеще на техните функции. Слабото стъпало задължително води не само до болки в областта на кръста, но и до главоболия. Затова от много голямо значение са упражненията за стъпала.

Кинезитерапевтите препоръчват програмата за възстановяване да започва със самото събуждане и именно от ставите на стъпалата и на глезена.

Събуждайки се, е необходимо още в леглото в продължение на 5-10 минути да правите под завивките лесни упражнения, които активират локалното кръвообращение, което през нощта застоява именно в ставите и в гръбнака.

Показания – плоскостъпие, подагра, шипове на стъпалата, артрит на глезенната става; състояния след травми или операции на ахилесовото сухожилие, разширени вени, подуване на глезените;мигрена.

Упражнения за стъпала в леглото

„Изтласкване с ходило“

Изходно положение – ИП – легнали по гръб, изпънати крака. Последователно изпъвайте пръстите на краката – до максимално възможно изправяне на ходилото, и след това ги приближавайте към вас, правейки изтласкващо движение с петата. Напред-назад. Заедно и последователно.

Това и следващите упражнения се изпълняват по 15-20 повторения, докато не усетите затопляне в работещите стави. При тяхното изпълнение можете да усетите пукане, но не му обръщайте внимание, то е напълно естествено за ранните сутрешни часове.

„Въртене“

ИП – същото. Въртете стъпалата по часовниковата стрелка и обратно, последователно. Гледайте само големите пръсти на краката. Именно с тях се старайте да правите кръгове.

„Юмрук“

Максимално свийте пръстите на краката, сякаш с тях се опитвате да хванете ябълка и след това ги отпуснете, представяйки си, че правите опит да изтласкате ябълката максимално далеч.