Кой ли от нас не е попадал в подобна ситуация – „Стоиш си в работата, в офиса е тихо и внезапно червата ви започват да издават непонятни звуци“. Усещането за глад е изключително неприятно. Но за щастие съществуват немалко способа за залъгване на организма.

1. Не бъркаме истинският и емоционалния глад

Стоим и си мислим какво да хапнем – ябълка, бонбон или парче салам. Вземете в ръка мобилния телефон, позвънете на някого, пуснете си любимия сериал. Постарайте се да се разсеете, заемете се с нещо интересно.

2. Повече течности

Чаша обикновена чешмяна вода с резенче лимон, доматен сок, чаша зелен чай, в който се съдържат катехини – вещества, които стимулират изгарянето на мазнини. В състава на напитката влизат антиоксиданти, които влияят на хормона, отговарящ за апетита.

3. Леко раздвижване

Леките упражнения помагат за справяне с натрапчивото желание да похапнете нещо. Поразходете се в парка. Организмът ви трябва да се насити с чист въздух. Но имайте предвид, че прекаляването с физическите натоварвания възпрепятства заспиването вечер.

4. Подъвчете

Много хора препоръчват просто да се подъвче дъвка. Не е добре да се вслушвате в този съвет, едва ли на някого би му понравила перспективата да се разболее от гастрит.

Можете да подъвчете стръкче магданоз или пък да жабурите устата си с ментова вода. Рецептата е проста – 1 супена лъжица ментов настой в чаша вода.

5. Масаж

За няколко пъти се притиска с възглавничката на средния пръст точката между носа и горната устна.

6. Успокояване

На кой ли коремът не се е бунтувал преди важна конференция, изпит или среща. Специалистите препоръчват да се помисли за дишането. Направете дълбоко вдишване, след това издишате толкова силно, колкото можете.

Броите до 5, постепенно отпускате раменете и ръцете. И после процедурата се повтаря, като дишането се задържа за няколко секунди при вдишване. След няколко минути упражнението се повтаря.

7. Малко сладко няма да навреди

Действително можете да хапнете малко сладко. Единственото „но“ – тортите и сладкишите не са това, което ни е нужно. Трябва да се консумира здравословна храна – малко нар, малко ягоди.

Макар че и едно бонбонче няма да попречи. Въглехидратите бързо се абсорбират в кръвта, а чувството за глад временно се притъпява. Неслучайно в детството преди хранене често се предлага на детето да си хапне бонбонче.

8. Ароматерапия

Много аромати способства за понижаване на апетита – зелена ябълка, босилек, лавандула, канела, цитрусови плодове, ванилия. Ако сте у дома – си вземете вана, добавете ароматно масло или сол.

9. Изготвяне на хранителен режим

Както вероятно ви е известно препоръчват се 3 основни хранения и 2 междинни. Последното – не по-късно от 4 часа преди лягане. Като е желателно порциите да бъдат малки.

10. Подбор на продуктите

За междинните хранения са подходящи ябълките. При консумацията на този плод в организма се образува хормонът GLP-1. В яйцата се съдържат протеини , а пък в лимоните има пектин, който забавя усвояването на храната.

Процесът на абсорбцията на захарта се забавя от лимонената киселина и от пектина.

11. Народни рецепти

Първа рецепта - Чаша топла вода, която предварително е преварена. Добавяме 1 чаена лъжичка мед, изцеждаме половинка лимон. Пием на малки порции.
Втора рецепта – счукайте 3 скилидки чесън, залейте с чаша топла вода.

Напитката трябва да се остави да престои 3 часа, след това се прецежда. Отварата трябва да се приема ежедневно по лъжичка на вечер.