Разговорите по време на сън или сомниловкията е разпространен феномен, който има множество научни и медицински обяснения. Това може да се случи с всеки човек, но най-често се наблюдава при малки деца и при подрастващи в периода на пубертета.

Хората в зряла възраст по-рядко разговарят на сън, само при 5% от тях се наблюдава редовна сомнилоквия.

Този процес не е прието да се смята за заболяване, тъй като самият спящ човек не усеща дискомфорт. Неудобство изпитват околните хора, тъй като разговорите могат да бъдат на висок тон и емоционални.

Човек по време на сън може да говори ясно или неразбираемо, разумно или със съвсем непонятни думи. Освен това на поведението по време на сън може да повлияе приемът на някои лекарства, алкохол или упойващи вещества.

При децата говоренето по време на сън помага за адаптиране към околния свят. За причини също се смятат:

1. Емоционална преумора – нервната система при децата едва започва развитието си, поради тази причина всички събития се приемат от тях по-силно. Стрес за тях може да се окаже не само сплашването или наказанията от възрастните, но и веселата игра, интересен филм или удивително наблюдение.

Особено често нощните разговори се провеждат след ярък, изпълнен с емоции ден, който не прилича на останалите – пристигане на гости, първи ден в детската градина или на почивка.

2. Смяна на фазите на съня – сънят на човека се дели на няколко фази, постоянно сменящи си една след друга. Преходът между тях може да се съпровожда не само от детско бърборене, но и с размахвания на ръце, с бързи движения на очните ябълки или на веждите.

Същата реакция може да се види в момента на заспиване на детето. Няма смисъл родителите да се притесняват, ако след няколко изречени фрази детето заспи дълбоко.

3. Речево познание – на 2-3-годишна възраст децата активно формират речников запас. Често се забелязва, че новите думи започва да изговаря несъзнато на сън, а след това по време на бодърстване. По същия начин протича закрепването на знанията и навиците, получени от децата.

4. Функционални нарушения на нервната система – ако речевата активност протича с елементи на тревога или агресия, е необходимо да се направи консултация с невролог или с психолог. Причини за провеждането на изследванията също могат да станат крясъците, хлипането, обилното отделяне на пот, зачервяване, потракване със зъби.

Лош признак също са объркване на съзнанието сутрин, невъзможност за бързо събуждане.

Думите и изреченията, които говорят членовете на семейството през нощта нямат никакво отношение към реалността. Няма смисъл в тях да се търси скрит смисъл или да се подлагат на подробен анализ.

Ако започнете с провеждането на изморителни разпити, то тогава говорещият ще се опита да се контролира, влошавайки по този начин положението.

Страдащите от сомнилоквия е желателно да се запознаят със следните препоръки, които ще им помогнат след известно време да преодолеят проблема:

1. Ако разговорите по време на сън се случват внезапно и често, то причина е необходимо да търсите в неотдавнашните събития. Спомнете си последните неприятности и тревоги и се опитайте да разрешите проблема.

2. Постарайте се да не се тревожите преди лягане. За тази цел не гледайте филми през нощта и предавания със сцени на насилие и с тежки сюжети.