Науката прави чудеса. Днес тя може да създаде нов човек, ако не можем сами да се справим.

Вътре във всеки един от нас зрее план за спасение на човечеството. Ако в репродуктивната система на мъжете и на жените възникне нарушение, то благодарение постиженията на науката тайнственият процес на сътворение на човека може да се моделира в лабораторни условия.

Какви са тайните на зараждането на нов човек

Женското чудо

Историята на всяка яйцеклетка започва от нейния първообраз – клетките на оогония. Първоначално разполага с два набора хромозоми, тоест не една хаплоидна, а диплоидна.

След това обаче оогония започва да се дели, малките нови клетки растат до нужните размери и стават ооцити от 1-ви ред.

При раждането момичетата имат първични фоликули, в които се намират ооцити от 1-ви ред. До пубертета тези клетки се намират в спящо състояние. Ако в момента на раждането на момичето фоликулите са 1-2 млн., то към пубертета остават около 300 000.

Ако говорим за женския репродуктивен период, от 13 до 46-годишна възраст овулират някъде около 400-500 фоликули, тоест потенциалът се понижава с възрастта.

Със съзряването на момичето узряват нейните ооцити от 1-ви ред. Сега за тях настъпва най-важният етап – смяна на удвоеният набор от хромозоми с единичен.

Отново се делят, и една от две от получените клетки стават ооцити от 2-ри ред с един набор хромозоми вместо предишните два, а вторите изобщо не са ни нужни – просто запълват вторият ред хромозоми. И този ооцит е опакован от природата в обвивка, която лекарите наричат фоликул.

Всеки месец един или няколко ооцита, напускайки своя фоликул се насочват към коремната кухина, а след това в маточните тръби – на среща със сперматозоид.

Обикновено в първата фаза на менструалния цикъл встъпва от 6-ти до 12-ти фоликул едновременно. Но само един от тях става доминиращ.

Расте, а останалите се подлагат на дегенерация. Срокът на живот на яйцеклетката, напуснала своя фоликул, е само едно денонощие. Само с 24 часа разполага жената да забременее. А самото излизане на ооцитите от фоликула ни е известно като овулация.

По време на овулацията жената е необикновено добра, максимално привлекателна, и за нея самият мъж е максимално привлекателен и интересен.

И по друг начин чувства собствените си миризми, и усеща по различен начин другите. Гинеколозите имат друго название за този период – блясъкът на овулацията.

Заради максималното количество естрогени в пика на овулацията кожата на жената се заглажда, става блестяща, очите придобиват необикновен естрогенов блясък.

Много е тъжно, че са толкова популярни хормоналните противозачатъчни, които изобщо водят до отпадане на този процес.

Какво се случва с обвивката – фоликула след овулацията? Не се разрушава, а придобива нов статус – жълто тяло, което изпълнява функциите на жлеза и образува хормонът прогестерон.

Организмът се готви за предстояща бременност.

Мъжкото чудо

Както яйцеклетките, така и сперматозоидите имат свой първообраз. Това е сперматогония. В началото всичко върви приблизително по такъв сценарий, както и при женските гамети, но когато дойде време за промяна на двойния набор от хромозоми с единичен, никакъв баласт на бъдещите сперматозоиди не се изхвърля – на някои се пада Х, а на други Y.

Първият вид е способен да даде живот на момиче, а вторият на момче. На финалния стадий на сперматогенезата се появява опашка.

Мъжете образуват най-малката клетка в организма – сперматозоид. Размерите му са от 0,5 микрона до 2 микрона.

За сравнение кръвните клетки – еритроцити са с размери 8 микрона, то е приблизително 1/10 от човешкия косъм.

Образуването на мъжки полови гамети или на сперматогенеза започва в пубертетния период, тоест от 12-годишна възраст при момчетата започва активна сперматогенеза.

И принципно продължава през целия живот, за разлика от женската репродуктивна функция.

Репродуктивните органи на мъжете и жените, както е известно, са устроени принципно по различен начин.

Ако женските яйчници, образуващи яйцеклетки, са разположени вътре в организма, то мъжките полови жлези са извън него и са защитени само от тънка кожна гънка? Защо?

Това е обусловено от необходимостта, че за пълноценно съзряване на сперматозоидите е необходима по-ниска температура, отколкото в коремната кухина.

Температурата в тестисите трябва да е не по-висока от 35 градуса. Повишената температура води до аномалии в развитието на сперматозоидите, тоест до нарушение на тяхната подвижност и съответно до съзряване.

Възникват аномалии в главата на сперматозоида и други дефекти. Напоследък освен женски климакс започна да се откроява и мъжки.

Това е свързано с понижението на основния мъжки хормон – тестостерон, на фона на което протича угасване или затихване на функциите на мъжките полови хормони – тестиси, простата, семенни мехурчета.

Понижението на мъжкия полов хормон води до изменения в неговия характер – мъжът вече не е толкова агресивен, рязко се понижава сексуалното му желание.

Медицинското понятие на понижено ниво на тестосторен е хипогонадизъм, но обикновено се говори за климакс.

Климаксът като такъв, това е преустановяване на детеродната функция. Ако толкова тясно се разбира понятието, то мъжете нямат климакс, защото мъжът много често съхранява способността си за продължаване на рода пожизнено – до своята смърт.

Образуването на хормони се понижава и при мъжете, и при жените, но и при двата пола функционира забележителен орган, това са надбъбречните жлези.

Там също се продуцират прохормони, които могат да се превърнат в тестостерон. Мъжът е на практика пожизнено подсигурен с този хормон в малки дози.

Тревожна тенденция на новото време – все повече млади мъже у нас страдат от еректилна дисфункция. На мъжкото репродуктивно здраве неблагоприятно се отразява животът в града.

Повечето млади мъже дават мило и драго за живот в града, но забързаният живот, трафикът и шумовете отнемат много сили.

Градът провокира стрес, не ни позволява да се наспим добре, кара ни да работим много и да ядем непълноценна храна.

Ако бъдат отстранени тези неблагоприятни фактори, то мъжът може да предотврати проблемите с ерекцията, или да остане по-дълго мъж – до 60-70 години.

За тази цел трябва обаче да спре да работи, също така и да си търси поводи да се изнервя, да не се разправя с началници, а това е невъзможно.

Ако еректилната функция вече е възникнала, то не може да се мине без лекар. Самолечението може да завърши със смърт. По данни на СЗО и на много други учени, еректилната функция може да предскаже инфаркт след около 7 години.

Ако при мъж на 35 години възникне еректилна дисфункция, то на 40-45 години ще е с много висок риск от инфаркт.

Нарушението на ерекцията не е просто сигнал, а направо камбана, че е необходимо да обърнем повече внимание на здравето си.

Ерекцията е съдов феномен на максимално отпускане на кавернозните тела. Когато съдовете и капилярите – най-малките в човешкото тяло са максимално разширени, тогава микроциркулацията в тъканите на половия член е максимална.

При нарушение на този процес ерекцията отслабва или изобщо не възниква, това сигнализира за възможни сърдечни проблеми.

Когато кръвообращението по кръвоносните съдове се нарушава, тогава може да се стигне до некроза на сърдечните стени, възниква инфаркт.

Лечението на еректилната дисфункция започва с диагностика. Лекар определя каква е генезата на еректилната дисфункция – зад нея стои недостиг на тестостерон, а може да бъде и захарния диабет.

В първия случай се назначават инхибитори на фосфодиестераза от 5-ти тип. През 1998 г. тези препарати са били революционни, а днес са широко известни и наистина подобряват качеството на живот на мъжете с еректилна дисфункция.

Съвместно чудо

Какво се случва в човешкото тяло, когато мъжкото и женското начало се обединят. Сперматозоидът попада във влагалището, там средата е агресивна и кисела. Дори по киселинност се сравнява с бира или с домати.

Съответно голяма част от сперматозоидите загиват във влагалището – 1-2 млн. вече попадат в матката през шийката, преодолявайки бариерата на маточната шийка., и от тези 1-2 млн. приблизително 100 сперматозоида – стигат до яйцеклетката и започват да разрушават нейната обвивка със собствени ензими.

Може ли да се планира пола на детето? Да се опитаме наистина е възможно.

Когато се планира бременност, трябва да знаем кога е овулацията. Ако жената забременее в деня на овулацията, шансовете да е момче са по-големи. Специалистите по генетика смятат, че сперматозоидът, който носи Y хромозоми е по-активен, но за кратко.

Ако желаете дъщеря, това означава, че трябва да се готвите активно за зачеване 3-4 дни преди овулацията, а не в нейния ден. Сега лесно може да се провери кога с помощта на тестове.

X – спокойната женска хромозома, не е много активна, сперматозоидът, носеща женския пол, може да оцелее 3-4 дни. Но това е само теория. И като цяло понятието за планиране на семейство включва по-широк спектър от въпроси в сравнение с обсъждането на нюансите.

Ако в рамките на година активен интимен живот не се стигне до забременяване и без приложение на противозачатъчни, то на двойката се поставя диагноза безплодие и лекарят дава направление за инвитро.

Оплождането става в лабораторни условия – инвитро или в епруветка. Вземат се яйцеклетки от жената и сперматозоиди мъжа, които се оплождат. Получава се ембрион, който се имплантира в тялото на жената.

Полът на детето не може да се избира при инвитро. Възможно е да се определи при предимплантационното генетично тестване само в случай че съществува риск от генетично заболяване, което е свързано с пола.

Тогава за медицински показания лекарят избира ембрион с определен пол, който не е изложен на такъв риск.

Младите и здрави жени могат да замразят своите ембриони в бъдеще – съвременните методи за криоконсервация позволяват достигането на ефективност на размразяване 98%.

Витрификацията или мигновеното замразяване може да осигури съхранение на ембриони за години и десетилетия, докато жената не е готова да стане майка.

Специалистите напомнят, че женският репродуктивен резерв е ограничен, и с годините се повишава вероятността от хромозомни нарушения, а замразеният собствен млад биоматериал понижава риска от раждане на болно дете.

Чудото на новия живот

Всеки от нас някога е бил с размерите на връхче на игла – само 2 мм. Как е възможно от една клетка да израснат толкова пълноценен самодостатъчен организъм, който да се състои от трилиони различни клетки?

Чудото започва 24 часа след оплождането – зиготата започва да се дели. Вторият и третия ден от своето развитие бъдещият човек е дробящ се ембрион.

Сега е не с една клетка, а с 16. Това са бластомери, които дори не успяват да растат по време на делене – те просто формират, колкото се може по-голяма площ на повърхността, за да поглъщат необходимите кислород и хранителни вещества от околната среда.

Приблизително на 4-тия ден тази конструкция заприличва по форма на ягода и има специално научно название – морула, което в превод от латински се превежда като черница.

Впоследствие тази ягода вътре в майчиния организъм започва да придобива форма на сфера, изпълнена с течност.

Сега вече е бластоцист, който е с още един слой клетки – трофобласти. Вътре в тях се образува струпване на малки клетки – вътрешна клетъчна маса.

Тази маса в крайна сметка се е превърнала в пълноценен ембрион. Постепенно оплодената яйцеклетка започва да се придвижва по маточната тръба, с помощта на власинките.

Някъде след 5-7 дни се осъществява и имплантацията – прикрепване на клетката към вътрешната част на стената на матката – в ендометриума.

За това способстват хормоните, които се отделят от жълтото тяло. Впоследствие на помощ му идват клетките на ембриона, които започват да синтезират хормона на бременността и всичко това е, за да може плодът да се запази в маточната кухина.

Отделянето на хормони по време на бременността е невероятно силно. В организма на бъдещата майка всъщност се формира напълно нов, макар и временен ендокринен орган, това е плацентата.

Бременността при норма продължава 38-40 седмици, след което на бял свят се появява бебе. Когато то порасне и срещне някой специален, двамата обединяват своя набор от хромозоми, и целият този цикъл започва отново – от малкото плодче до Homo Sapiens. Този гениален механизъм помага на човечеството за оцеляване.