Помага чист въздух, парченце джинджифил и правилно дишане.

От какво имаме нужда при гадене

1.Не лягайте

Когато легнете, стомашният сок може да навлезе в хранопровода, усилвайки усещането за гадене и дискомфорт. Заради това не е препоръчително да се ляга веднага след хранене, особено ако страдаме от киселинен рефлукс. Също следва да се постараем да не притискаме мускулите на корема, за да не притискат стомаха. Ако ни се гади, е добре да седнем и да се движим, колкото се може по-малко.

2.Отворете прозореца или пуснете вентилатора

Така ще премахнем неприятните миризми и ще се разсеем. Чистият въздух облекчава гаденето. Именно тези, на които им се гади в транспорта, се стараят да седнат до прозореца.

3.Направете студен компрес

При гадене може да се повиши и температурата. За няколко минути сложете на шията студен компрес. Това ще помогне за понижаване на температурата и за успокояване на гаденето.

4.Дълбоко дишане

Това е особено полезно, ако гаденето е предизвикано от стрес или от тревога. Направете дълбоко вдишване през носа, задръжте дишането за 3 секунди и бавно издишайте. Повторете няколко пъти.

5.Разсейте се

Колкото повече дишате, толкова по-зле се чувствате. Опитайте да се разсеете с книга или с филм. Ако сте на работа, направете няколко дълбоки вдишвания, а след това се заемете с нещо, което отдавна сте отлагали, например, с писане на отчет.

6.Пийте повече течности

Гаденето може да бъде симптом на обезводняване, но ако пиете много течности наведнъж, неприятните усещания само ще се усилят.

Пийте на малки глътки през целия ден. Ако не желаете да пиете обикновена вода, пийте я с парченца плодове или с чай без кофеин.

7.Чай от лайка

Лайката е известно народно средство против гадене. Освен това успокоява, и помага за заспиване. Залейте супена лъжица лайка с чаша вряла вода, оставете ги да престоят 5 минути и пийте.

8.Помиришете лимон

В лимоните се съдържа полезна за храносмилането лимонена киселина. Ако гаденето е предизвикано от запек, топлата вода с лимонов сок помага за стимулиране на чревната функция.

Само не се престаравайте – излишното количество лимонена киселина може да усили гаденето.

Дори миризмата на лимони помага да се избавим от гаденето. Помиришете етерично масло или обикновен току що нарязан лимон.

9.Хапнете си парченце джинджифил

Джинджифилът помага против повръщане. При гадене изяжте малко парченце пресен или захаросан джинджифил или пийте чай с него.

10.Сварете си мента

Ментови капсули или чай от мента са от голяма полза при гадене. Ароматът на етерично масло или пресни листа от мента също помагат за облекчаване на гаденето.

11.Не пийте газирани напитки

Газовете в тези напитки могат да предизвикат подуване на корема или оригвания на кисело. Изобилието от захар в тях само усилва гаденето. Ако няма нищо друго на разположение освен газирани напитки, не пийте, докато не се отгазира.

12.Не яжте тежка храна

Обикновено за възстановяване след гадене е препоръчително да се ядат банани, ориз, ябълково пюре. Също може да се изядат малко макарони без сос, картофено пюре, варени яйца.

Спрете пърженото, млечното, месото и храните, богати на фибри, докато гаденето не отшуми.

Ако гаденето се съпровожда и с други симптоми, то по-доброто решение е да се потърси лекарска помощ. Например, гаденето и болките в гърдите могат да са признак на инфаркт. А гаденето и силното главоболие може да е признак на проблеми с нервната система.

Задължително си запишете час при личния лекар, ако пристъпите на гаденето не отшумяват повече от месец или ако се съпътстват с необяснимо сваляне на килограми.

Гаденето понякога се дължи и на претоварване, например, във фитнеса, при прекомерно интензивна тренировка може да се стигне до гадене.

В такъв случай една чаша вода може да помогне за облекчаване на неприятното състояние, но е важно да се пие на малки глътки, а не на веднъж и водата да е на стайна температура.