Повечето здравни експерти отдавна критикуват безалкохолните напитки газирани напитки, които се произвеждат посредством насищането на водата с въглероден диоксид /процесът се нарича газиране/ и след това се получената газирана вода се смесва със сиропи, захари и други вещества. Сега стана ясно, че безалкохолните газирани напитки влияят и на поведението.

В новото изследване публикувано в списание Pediatrics учените установили, че децата, които пият големи количества газирана вода или напитки, стават агресивни и при тях започват да се наблюдават затруднения при задържането на вниманието при извършването на определена специфична дейност.

Според автора на изследването Shakira Suglia, идеята да се направи то, дошла след проведено проучване сред юноши, при което се установила връзка между газираните безалкохолни напитки и агресивното поведение.

Suglia и нейният екип анализирали данни от 3000 петгодишни деца от 20 големи градове в САЩ. Ежедневно в продължение на 2 месеца, техните майки попълвали анкети, в които отбелязвали изпитото количество газирани напитки от децата им.

Също така и попълвали таблица, в която отбелязвали пристъпите на агресия и проблемите с концентрацията и съсредоточаването на съответното дете по време на игри или при извършване на по-специфични дейности.

Майките били помолени да напишат дали тяхното дете е срамежливо от най-ранна детска възраст и дали за него е присъщо поведението да прави напук, да не се подчинява, да участва в конфликти с други деца и да чупи играчки.

След като съпоставили всички данни, изследователите установили, че 43% от децата изпиват по една стандартна бутилка безалкохолна газирана напитка на ден, като тази опаковка била с вместимост от 250 до 500 мл., а 4% от децата изпивали около 1 л. такива напитки. При всички тези деца се наблюдавали съвсем неочаквани и внезапни пристъпи на агресия и други необичайни поведенчески прояви след употребата на безалкохолни газирани напитки.

А децата, които пиели до около 1 литър газирани напитки още най-ранна детска възраст, тоест непосредствено след навършването на 1-вата им година, се държали непредсказуемо и някои от тях дори станали невменяеми

Въпреки това учените не успяват да докажат връзката между пиенето на газирани напитки и психическото състояние на децата. Но все пак препоръчват да не се разрешава на децата в ранна детска възраст да употребяват газирани напитки.

Макар че изследването е проведено в САЩ резултатите му са относими и към българските деца, които биха били изложени на сериозни рискове за тяхното физическо и психическо здраве, ако им се разрешава да пият безалкохолни газирани напитки.