Миенето на ръцете и на зъбите се превръщат в навик за повечето хора от най-ранно детство и ние рядко мислим за това колко са ни нужни те. Все пак според данни от различни източници предните поколения не са били и чували за четка и паста за зъби, но много по-рядко предците ни са страдали от заболявания на зъбите и венците.

Мит №1 – по възможност трябва да се избягват обществените тоалетни

Всъщност обществените тоалетни не са толкова опасни, както е прието да се смята. Разбира се, обществените тоалетни чинии се обитават различни бактерии, но заразяване може да се осъществи изключително рядко.

Това се дължи на факта, че кожата се явява бариера срещу проникването на патогенни микроорганизми. Дори в тази връзка наскоро бе проведено изследване, от което се установи, че обществените тоалетни са дори по-малко замърсени от домашните.

Американски учени направили анализ на 4 обществени тоалетни в Чикаго. В тези помещения били открити болестотворни бактерии, отделящи се с фекалиите, но тяхното количество представлявало по-малко от 15% от общата популация микроорганизми.

В същото време учените установили наличието в тоалетните на значително количество бактерии, което обикновено обитава кожата на човека.

Фекалните бактерии са по-опасни от тези, които живеят по кожата, но те и по-бързо загиват. Микроорганизмите, обитаващи кожата, са по-устойчиви и затова с течение на времето те се акумулират около тоалетните чинии.

Мит №2 – косата е необходимо да се мие всеки ден

Действително е желателно човек да си взема душ всеки ден, но миенето на косата всеки ден съвсем не е задължително. Интервалите от време, на които да миете главата си зависят от няколко фактора като например типа на косата, състояние на кожата на главата, дължина на косата и т.н. Честото използване на шампоан вреди на косата, тъй като я лишава от естествената ѝ защита под формата на себум.

Мит №3 – зъболекарят не може да определи дали човек почиства зъбите си с конец

Лекарите по дентална медицина трудно могат да бъдат заблудени. Дори и преди посещение на зъболекар човек да реши веднъж да почисти зъбите си с конец, то все пак лекар ще е успее да разбере, че това не се прави редовно, тъй като венците се разраняват и започват да кървят. Плаката, която се натрупва около зъбите е причина за появата на кариес и заболявания на венците.

Мит №4 – колкото повече се разресва косата толкова по-добре

Разбира се косата трябва да се сресва редовно, но това не трябва да се прави твърде често. При честото разресване, обаче с течение на времето започва да се наблюдава отслабване на косъма, което прави косата по-крехка и влошава външния ѝ вид.

Мит №5 – антибактериалните сапуни и гелове са идеално средство за защита

Въпреки че антибактериалния гел съдържа 60% алкохол, няма по-добър за дезинфекция на ръцете от обикновения сапун и вода. Към настоящия момент се смята, че антибактериалните гелове могат да доведат до развитието до микробна устойчивост и нечувствителност.

Ако все пак човек желае ръцете да му са чисти, той трябва да ги мие по-старателно от обикновено, но в никакъв случай не трябва да използва антибактериален сапун. Освен това антибактериалните препарати могат да станат причина за силно раздразнение на кожата.