В наши дни глутенът е изключително често срещано вещество, което се добавя където трябва и не трябва, общо взето голям процент от продуктите на пазара са пълни с глутен.

Американско проучване заключи, че “Google”дава 95 милиона резултата при проверка на думата „глутен”.

Хората, страдащи от проблеми пряко свързани с глутена, постоянно се пазят от него и се стараят да го избягват в своето хранене.

Глутенът е основен протеин от състава на пшеницата. Колумбийско проучване информира, че не само глутенът, но и други пшенични протеини са виновни за голям брой здравословни проблеми.

Хората, които имат проблеми с приема на глутен трябва изключително много да внимават, а и да имат напредвид няколко неща за това вещество, които ще споменем в тази статия.

  1. Цьолиакия

Глутен е основен причинител на това заболяване, но не е единственият.

Учените установяват, че глутенът, но и други негови производни хранителни вещества са способни драстично да подсилят симптомите на цьолиакията.

При прием на глутен от хора, страдащи от цьолиакия следва имунна реакция към още пет вида пшенични протеини, различни от глутен.

С други думи, ако страдате от глутенова непоносимост и подобни на това заболявания в комплект с цьолиакия, избягвайте глутена, защото той може да ви причини сериозни щети.

  1. Внимавайте при храни с надпис „без глутен”

Както на всички н ие добре известно всяка индустрия има своите трикове, с които да заблудят купувача, карайки го да закупи съответния артикул точно от тях, а не от конкурентна верига.

Дали това ще бъдат полуфабрикати, замразени пилешки хапки, в които няма пилешко или храни „без съдържание на глутен”, в които обаче все пак има от това вещество, няма значение, важен е методът на тази практика.

Американски учени правят абсолютно всичко възможно, за да успеят да стандартизират тези процеси и когато пише без съдържание на някое си вещество, действително в този продукт да няма съдържание от описаното вещество.

Същото е и с глутена, но за съжаление нещата не са толкова прости, колкото звучат, благодарение на състава на глутена.

Когато има храна с етикет „без съдържание на глутен” трябва да се подчертае, че съдържанието на глутен е в ниски количества, защото все още е невъзможно това да се избегне специално при такъв вид вещество.

Това е така, защото официалното разрешение за храни, носещи етикет „без съдържание на глутен” позволяват  съдържанието да не е повече от 20 милионни микрочастици глутен.

От друга страна, това не означава, че продуктът е 100% без глутенови примеси.

От части този резултат се дължи на това, че дори и най-чувствителният тест за глутен, който е разработен до момента, успява да констатира подобни субстанции с точност до три микрочастици.

С други думи 3 е различно от 0 и въпреки че учените все още работят над още по-чувствителен тест, работата им не е дала резултат.

За това е много важно индивиди, страдащи от глутенова непоносимост или болести свързани пряко с приема на глутен, да внимават в подобни ситуации.

Дори и 3 микро частици са съвсем достатъчни, за да подсилят симптомите на определено заболяване в индивид, страдащ от глутенова непоносимост, така че си отваряйте очите на четири и внимавайте какво купувате!